Onvolgroeide groenten, ook wel kiemgroenten genoemd, zijn de jonge kiemen & scheuten van zaadjes, erwten en bonen en bevatten volgens een recent onderzoek aan de universiteit van Maryland meer voedingsstoffen en vitaminen dan volgroeide groenten.
Tijdens het onderzoek werd gekeken hoeveel fytochemicaliën (werkzame stoffen in planten) te vinden zijn in 25 verschillende soorten kiemgroenten, waaronder radijs, rode kool, selder en kruiden als basilicum en koriander. Gemiddeld bevatten de keimgroenten meer voedingsstoffen dan hun volgroeide varianten. “We vonden maximale waarden voor vitaminen en antioxidanten in de kiemgroenten, meer dan in volwassen groenten”.
Kiemgroenten worden geoogst in het prille begin van de groei. Juist op dat moment bevat de kiem een zeer hoge voedingswaarde en staat bol van proteïnen, enzymen, bioflavetoïden, vitamines en waardevolle mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Daarnaast bevatten ze onverzadigde vetzuren en nauwelijks tot geen vet of verzadigde vetzuren.
Reageer op dit bericht