Op woensdag 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid, is de eerste volledig ‘circulair’ ingerichte kantooretage volgens het Turntoo concept van architect Thomas Rau, te bezichtigen. Emeritus hoogleraar economie Arnold Heertje en de architect zelf, geven voor de gelegenheid een gastcollege ‘circulaire economie’ aan leerlingen van het Da Vinci College op de vierde etage van de zojuist gereed gekomen Duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht. Andere belangstellenden zijn van harte welkom een kijkje te komen nemen.
De Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark heeft hiermee een wereldwijde primeur. Voor het eerst is een complete kantooretage van 1500 m2 ingericht met materialen die eigendom blijven van de fabrikant. Het tapijt blijft eigendom van Desso, de verlichting van Philips en de kantoorstoelen van Steelcase. De gebruiker betaalt alleen voor de prestatie en niet meer voor de grondstoffen in het product. Dit om fabrikanten te prikkelen de grondstoffen steeds weer opnieuw te gebruiken en sneller te innoveren.
Bedenker van dit business-model is architect Thomas Rau. “We hebben wereldwijd geen tekort aan energie, zeker niet als we dit duurzaam opwekken. Maar we hebben wel een steeds groter tekort aan grondstoffen. Daar moeten we enorm zuinig mee zijn en dat vergt een compleet andere manier van produceren. In het model van Turntoo wordt het gebruik van milieuvriendelijke producten voor consumenten aanzienlijk goedkoper. Omdat het product na een vastgestelde gebruiksperiode weer teruggaat naar de producent, is de consument ook niet langer belast met de ‘ontzorging’ van het product.
Turntoo sluit de kringlopen. Door bijvoorbeeld een product volgens de Cradle to Cradle principes te ontwikkelen, kunnen de verwerkte grondstoffen makkelijk hergebruikt worden voor een nieuwe generatie producten. Arnold Heertje, emeritus hoogleraar economie en schrijver van vele lesboeken, is eveneens warm voorstander van zo’n ‘circulaire economie’. “We hebben een economie nodig die steeds meer uitgaat van diensten die bedrijven leveren, zoals wasbeurten of zit-uren, dan van bezit van goederen. ”
Volgens opdrachtgever Rein Meester, voorzitter van de coöperatie Leerpark én directeur duurzaamheid van de gemeente Dordrecht, is het Turntoo concept ook nog eens economisch voordeliger. “We zijn bij de aanschaf niet duurder uit geweest. En op bijvoorbeeld de verlichting gaan we al binnen vijf jaar terugverdienen.”
Programma
- 15.00 uur – Ontvangst op begane grond Duurzaamheidsfabriek, Leerparkpromenade 50, 3312KW Dordrecht
- 15.30 uur – Rondleiding 4e etage Duurzaamheidsfabriek
- 16.00 – 18.00 uur – Gastcollege circulaire economie door prof. Arnold Heertje en Thomas Rau.
november 1st, 2012 om
Zie laatste nieuws over programma in duurzaamheidsfabriek op website http://www.dordrecht.net
Woensdag 7 november een energiemarkt in Dordrecht met kans om de fabriek te bekijken.