De poging van Shell om via een kort geding Greenpeace-protesten verboden te krijgen is mislukt. Shell heeft vandaag het lid flink op de neus gekregen. De oliemaatschappij wilde een algeheel protestverbod binnen een straal van 500 meter rondom alle Shell-gebouwen in de wereld op straffe van een dwangsom van maar liefst 1 miljoen euro. Daar gaat de President van de Rechtbank Amsterdam niet mee.
“Toewijzing van dit verbod zou betekenen dat Greenpeace geen enkele actie zou kunnen uitvoeren die van invloed zou kunnen zijn op de bedrijfsuitoefening van Shell. Zo’n verbod gaat te ver”.
De rechter ging in zijn vonnis over burgerlijke ongehoorzaamheid nog verder. Hij noemt de protesten van Greenpeace van 14 september, waarbij bij 72 tankstations van de 600 tankstations werden stilgelegd met fietskettingen, proportioneel en dus rechtmatig. Ook geeft hij aan binnen welke grenzen toekomstige acties naar zijn oordeel eveneens rechtmatig zullen zijn. ‘Een bedrijf als Shell, dat activiteiten verricht of wil gaan verrichten die in de maatschappij omstreden zijn en waar velen zich tegen verzetten, kan en moet verwachten dat acties zullen worden gevoerd om haar op andere gedachten te brengen. Dergelijke acties zullen – om effectief te zijn – Shell ook nadeel kunnen toebrengen’, aldus de rechter.
‘De rechter heeft ons recht op vreedzaam protest gelukkig erkend‘, stelt Sylvia Borren, directeur van Greenpeace Nederland, die zelf ook meedeed aan een eerdere actie tegen Shell. ‘We gaan door met onze campagne tegen olieboringen op de Noordpool. Aan de puinhopen in Nigeria is te zien hoe weinig verantwoordelijkheid Shell neemt voor mens en milieu. Dat willen we op de Noordpool voorkomen.’
Greenpeace vraagt, in gesprekken en met opmerkelijke activiteiten, al langer aan Shell hun activiteiten in het Arctische gebied te stoppen, maar vooralsnog zonder doorbraak. Wereldwijd is vervolgens actie gevoerd tegen de oliemaatschappij. In verschillende landen heeft Shell juridische tegenactie ondernomen. Een Amerikaanse rechter verbood actievoerders van Greenpeace USA zich binnen 500 meter van de boorschepen van Shell te wagen, op straffe van een dwangsom. Ook in Groot-Brittannië spande Shell een procedure aan tegen Greenpeace.
Als grootste bedrijf ter wereld heeft Shell volgens Greenpeace een maatschappelijke verantwoordelijkheid om te investeren in voldoende duurzame energiebronnen als zon, wind en water. Om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, stellen wetenschappers dat de CO2-uitstoot snel naar beneden moet en dat lang niet alle bekende voorraden fossiele brandstoffen gebruikt kunnen worden. Sylvia Borren: ‘Het is waanzin dat Shell op zoek gaat naar nog meer olie, zeker op de Noordpool. Ook Total geeft aan dat boren in het Arctische gebied volstrekt onverantwoord is. Hoe meer mensen aan Shell laten weten dat ze tegen olieboringen op de Noordpool zijn, hoe beter. Teken dus onze petitie op www.stopshell.nl.’
Reageer op dit bericht