RSS

Kleding aan de wilgen

Ik wil niet dat de productie van mijn kleding ten koste gaat van de natuur. Winkelen is daarom een flinke uitdaging, want van de meeste kleding die in al die prachtige etalages hangt, weet ik dat er veel gif is gebruikt om het te maken. Hangt er nog ergens iets goeds in de winkels, of moet ik voortaan in mijn nakie over straat?

Helaas kan ik op die vraag geen ‘ja, natuurlijk is er gifvrije mode!’ antwoorden. Ook ik ben het spoor een beetje bijster. Zelfs bekende merken voor natuurliefhebbers, zoals The North Face, Fjällräven en Vaude, blijken schadelijke stoffen te gebruiken voor het vuil- en waterafstotend maken van hun kleding. Dat werd gepubliceerd in dit rapport van Greenpeace Duitsland. Als het zelfs die merken niet lukt ‘groene’ kleding te maken, moet ik binnenkort al mijn kleding aan de wilgen hangen.

Aan al die chemicaliën én onduidelijkheid moet een einde komen. Greenpeace daagt kledingmerken uit om zo snel mogelijk verantwoorde mode te maken. Grote merken als Nike, Adidas en H&M hebben dit gelukkig al toegezegd, maar omdat het ontwikkelen van een gifvrij alternatief tijd kost, geldt die belofte pas vanaf 2020.

Dat betekent dat je als consument op dit moment van geen enkel merk honderd procent zeker weet dat het gifvrij is. Er is geen keurmerk, geen standaard niks. Greenpeace heeft daarom een ongewoon besluit genomen: we verkopen wereldwijd geen enkel t-shirt of ander textiel meer, totdat we kunnen garanderen dat er geen gif voor geloosd is. Zelf kies ik er voor tweedehands kleding te kopen. En ik kruip af en toe weer eens achter mijn naaimachine om zelf mijn jurkjes in elkaar te zetten.

Voor onszelf hebben we toch regelmatig kleren nodig, voor bijvoorbeeld acties en campagnes. Van Greenpeace mag je verwachten dat we haantje-de-voorste zijn bij het inkopen van onze eigen spullen. Daarom letten we nu nóg scherper op bij wat we kopen, zodat zeker is dat we het minst giftige product aanschaffen. Meer daarover lees je hier.

Als ik voor de etalage van ketens als Zara, Levi’s, Mango en Esprit sta, heb ik geen enkele garantie op gifvrij. En dát maakt mij nou pas écht giftig.  Het zou goed zijn als al die kledingmerken, met hun prachtige etalages in die ontelbare Nederlandse winkelstraten, dat ook deden. Gewoon geen giftige kleding meer verkopen.

Ilze Smit, campaigner giftige stoffen Greenpeace Nederland

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?