In Latijns-Amerika lijden 49 miljoen mensen honger, maar nog voor 2025 kan het continent de honger uitroeien. Dat zegt landbouwingenieur Ricardo Rapallo van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN.
Latijns-Amerika produceert meer voedsel dan het consumeert, zegt de Spanjaard Ricardo Rapallo. Hij is coördinator van het FAO-steunpunt voor het Hunger Free Latin America and the Caribbean Initiative.
Volgens de laatste FAO-cijfers lijden 49 miljoen vandaag honger in Latijns-Amerika en de Caraïben, 16 miljoen minder dan in 1990. “Dat is 10 procent van de bevolking van Latijns-Amerika en de Caraïben.”
Voldoende productie
“We geloven dat het mogelijk is de honger uit te roeien”, zegt Rapallo. “Deze regio produceert meer dan ze nodig heeft. Het is geen probleem van productie of technologie. De landen hebben de capaciteit ontwikkeld, ze hebben de ervaring, de menselijke en financiële middelen. Maar de uitdaging is groot. We zitten nog altijd met cijfers die niet overeenstemmen met de mate waarin de economie in de regio groeit en met de hulpbronnen waarover ze beschikt.”
Dat de cijfers zo hoog blijven heeft verschillende oorzaken, die van land tot land verschillen, zegt hij. “In geen enkele regio ter wereld is zoveel ongelijkheid. Sommige landen hebben bovendien niet de fiscale of budgettaire capaciteit om een beleid uit te werken dat op middellange termijn de honger kan uitroeien.”
Vooruitgang in Nicaragua
“Nicaragua is een van de landen die er op het vlak van de millenniumdoelstellingen (de honger halveren tegen 2015) het sterkst op vooruit is gegaan. Ook Guyana, Brazilië en Peru hebben belangrijke vooruitgang geboekt. Maar in de landen in het Caraïbische gebied en in Centraal-Amerika, landen zoals Honduras en Guatemala, is nog veel werk aan de winkel, net zoals in Bolivia en Paraguay.”
Het Hunger Free Latin America and the Caribbean Initiative kwam er in 2005 onder impuls van de toenmalige presidenten van Guatemala, Óscar Berger, en Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva. De ambitie is om de honger in de periode van één generatie uit te roeien, tegen 2025. De FAO staat in voor de technische coördinatie.
Fabíola Ortiz
Reageer op dit bericht