De petitie ‘Hart voor biodiversiteit‘ is in een week tijd door ruim 5.000 mensen ondertekend. Het streven is om dit aantal ten minste te verdrievoudigen. De petitie is onderdeel van een campagne van Bionext.
Bionext vindt dat het onmogelijk moet worden om octrooi aan te vragen op eigenschappen van planten en dieren. Grote bedrijven als Monsanto, Dupont en Syngenta doen dit steeds vaker en krijgen zo steeds meer controle op de wereldwijde zaad- en voedselproductie.
Door het octrooi worden ze het ware de tijdelijke ‘eigenaar’ van deze eigenschappen. Ze krijgen zeggenschap over alle planten- of dierenrassen waar deze eigenschappen in zitten en over alle producten die daaruit voortkomen zoals zaden en voedsel. Daarbij gaat het allang niet meer alleen om genetisch gemanipuleerde gewassen. Ook op gewone, klassiek veredelde gewassen van bijvoorbeeld tomaten, broccoli en meloen is octrooi aangevraagd. In veel gevallen gaat het om eigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen. Bionext vindt het maatschappelijk onaanvaardbaar dat één bedrijf hiervan eigenaar kan worden.
BNR-Nieuwsradio besteedde op 4 december aandacht aan de actie van Bionext, bij het uur juridische zaken. Luister het terug via deze link. Het item begint na 8.57 minuut, met Maaijke Raaijmakers van Bionext en Bas Pinckaerts, octrooiadvocaat van Plantum.
- Wil jij de petitie ook tekenen of de actie steunen met een gift? Kijk voor meer informatie op www.bionext.nl/hartvoorbiodiversiteit.
Achtergrondinformatie
• Informatie over octrooiwetgeving (PDF-bestand)
• Interview over kwekersrecht (PDF-bestand)
• Octrooirecht op zaden brengt kwekers in de knel (PDF-bestand)
• Octrooirecht beïnvloedt vernieuwing (PDF-bestand)
• WUR Rapport Veredelde Zaken (PDF-bestand)
Reageer op dit bericht