Critici van duurzame energie stellen vaak dat wind- en zonne-energie geen energiebronnen zijn die daadwerkelijk aan de energiebehoefte van de wereld kunnen voldoen, maar een nieuw rapport geeft wederom aan dat zonne-energie wel degelijk alle benodigde energie in de wereld zou kunnen leveren.
Het nieuwe rapport Solar PV Atlas: solar power in harmony with nature (pdf) dat door First Solar, WWF, 3TIER en Fresh Generation werd opgesteld, stelt vast dat in zeven casestudies minder dan 1 procent van de totale landmassa nodig zou zijn om aan 100% van de geschatte energiebehoefte in 2050 te voldoen. Dit laat zien dat zonne-energie inderdaad een levensvatbare energiebron is in veel delen van de wereld.
Voor de studie keek men naar Indonesië, Madagaskar, Mexico, Marokko, Zuid-Afrika, Turkije en de Indiase staat Madhya Pradesh. Hoewel ze diverse populaties en economieën vertegenwoordigen, hebben deze landen en streken een ding met elkaar gemeen: ze hebben allemaal meer dan genoeg zon. Maar zonneschijn is niet het enige wat nodig is om zonne-energie te produceren; overheidsbeleid dat gunstig is (of ten minste open staat) voor duurzame energie is eveneens belangrijk, en er is ruimte voor optimisme in al deze geselecteerde regio’s, aldus het rapport.
In 2010 werd 16,7 procent van de wereldwijde energieconsumptie geproduceerd door duurzame energie, maar zonne-energie is goed voor slechts 0,1 procent van de totale wereldwijde elektriciteitsopwekking. Het rapport erkent dat het niet eenvoudig is om alle elektriciteit van deze landen in 2050 uit duurzame energie te laten komen, maar het stelt dat een ‘100 procent scenario’ mogelijk is met een minimale verstoring van het milieu.
februari 25th, 2013 om
Het is een nobel streven om zonne energie als hoofdbron te gaan zien. Alleen lijkt het me beter om in landen waar eeuwig de zon schijnt , daar electrisiteitscentrales te bouwen.Net als olie en gas, kunnen hiervandaan ook “leidingen”naar Europa aangelegd worden! De armere landen met grote zandvlakten kunnen dan ook in eigen onderhoud voorzien en behoeven geen internationale hulp meer.Laat grote multi nationals hier een plan voor maken of moeten we eerst wachten tot de olie voorraad op is of niet meer genoeg opleverd?