RSS

Wetenschappers dringen aan op halvering vleesconsumptie

Terwijl Europa nog volop in de ban is van een vleesschandaal, ijveren vijftig deskundigen in een opvallend rapport voor de halvering van onze vleesconsumptie. Minder vlees komt niet alleen de voedselproductie en het klimaat ten goede, klinkt het, het vermindert ook de dramatische vervuiling met meststoffen aanzienlijk.

Uit de studie, Our Nutrient World (pdf) blijkt dat de mens een diepgaande impact heeft op de natuurlijke stromen van voedingsstoffen in de wereld. Die veranderingen hebben grote voordelen opgeleverd voor de voedsel- en energieproductie, zeggen de auteurs, maar ze hebben ook geleid tot enorme vervuiling van water en lucht. Die vervuiling is schadelijk voor de mens, stimuleert de groei van giftige algen en bedreigt kwetsbare ecosystemen.

Het is inmiddels goed bekend dat vleesproductie een veel grotere impact heeft op het klimaat dan groenten en andere landbouwgewassen. Maar de grote vervuiling die de productie met zich mee brengt bleef vaak onderbelicht. Wereldwijd is 80 procent van alle stikstof- en fosfornutriënten bestemd voor de productie van veevoeder, eerder dan voor voedsel. Onze voorliefde voor vlees heeft dus belangrijke gevolgen voor de nutriëntenhuishouding en vervuiling.

Beter beheer van voedingsstoffen
Het is dringend tijd om daar iets aan te doen, zeggen de wetenschappers. Als we 20 procent zuiniger omspringen met nutriënten, zou dat meteen een jaarlijkse besparing van 20 miljoen ton stikstof opleveren, goed voor een besparing van 127 miljard euro per jaar aan grondstoffen en schadebeperking.

“Onze analyse toont aan dat een beter beheer van voedingsstoffen ten goede komt aan het milieu, het klimaat en de volkgezondheid”, zegt hoofdauteur Mark Sutton van het Britse Centrum voor Ecologie en Waterbeheer. “Tegelijk doen we iets aan de problemen rond voedsel- en energievoorziening.”

Het rapport stelt tien actiepunten voor om de vervuiling te verminderen, waaronder een beter technologisch beheer van meststoffen en ingrepen om verspilling van nutriënten te vermijden in de industrie en waterzuivering. Maar de opvallendste is wel dat ook de consument een sleutelrol te spelen heeft. De wetenschappers roepen de consument op om uit eigen wil zijn vleesconsumptie te verminderen.

“Iedereen kan bijdragen aan een duurzamere productie en consumptie van nutriënten, en iedereen heeft daar ook baat bij”, zegt Achim Steiner, directeur van het VN-Milieuprogramma (Unep).” Als we niet snel en gezamenlijk iets doen, zal de volgende generatie een wereld erven waar miljoenen mensen lijden onder voedselonzekerheid door een tekort aan nutriënten, terwijl vervuiling met diezelfde nutriënten elders extremer wordt en de klimaatverandering aanzwengelt. Of we nu in een regio leven met een tekort of een overschot aan nutriënten, onze dagelijkse beslissingen kunnen het verschil maken.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

  1. Marcellino:

    halvering van ons vleesconsumptie lijkt me een strak plan!
    alleen kan je dit realiseren om bij de jongeren te beginnen, hervormen/opvoeden…..

    voorbeeld;
    als ik tegen mijn ouders vertel dat je door de kilo knallers/plofkip/Pangasius pangasius vis enz, de handel, vervuiling, dierenleed enz alleen maar erger maakt, dan is hun antwoordt, ach dat zal toch wel meevallen!
    (het moet allemaal goedkoop en in een aanbieding zitten! zo denken zij!! en zo zijn veel van die ouderen) ze zijn zo opgegroeid en gemaakt door de handel! (misschien kan een programma als kassa hun koopgedrag aanpassen maar ik betwijfel dat?)

    Ikzelf 47, ben er me zeer van bewust en koop/eet verantwoordt vlees en heel weinig vis…. maar ook ik en mijn generatie eet hiervan nog veel te veel en moet gedwongen worden om te halveren!!

    dus de oplossing zit hem bij het bekent maken van dit probleem!!
    maar dat is met alles zo tegenwoordig!

    Zet het als verplicht voer op de beeldbuis!
    alleen hier bereik je de massa

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?