Actievoerders van Greenpeace en Milieudefensie staan komende week elke ochtend bij het SER-gebouw in Den Haag klaar om de onderhandelaars van het Nationaal Energieakkoord op scherp te zetten. Ze voorzien de onderhandelaars van ‘Energie-drank’ en belichten iedere dag een aspect aspect van het akkoord dat zij graag goed geregeld willen zien. “We hebben de historische kans om Nederland van de beschamende onderste regionen van het duurzame energieklassement te laten opstomen naar de Europese top,” zegt campagnedirecteur Joris Thijssen van Greenpeace.
De in januari gestarte onderhandelingen voor een nationaal energie-akkoord gaan komende week de laatste, cruciale fase in. Werkgevers, werknemers, energiebedrijven en natuur-en milieuorganisaties onderhandelen over maatregelen die onze energievoorziening minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen en die het snel omschakelen naar schone energie mogelijk maken, te beginnen met 16 procent in 2020.
Joris Thijssen: “Het is nú tijd om spijkers met koppen te slaan. We moeten letterlijk en figuurlijk werk maken van energiebesparing en woningisolatie. We moeten zorgen dat zon en wind twee belangrijke pijlers worden in onze energievoorziening.”
- Maandag 24 juni, vanaf 13.45 uur:
Onderhandelaars van het SER-akkoord betreden het gebouw via een erehaag van 20 zonnepanelen. Het akkoord moet langetermijnzekerheid bieden aan burgers en bedrijven die willen investeren in zon.
- Dinsdag 25 juni, vanaf 9.00 uur:
Het terrein voor de SER wordt ingericht als een Centrum voor Werk en Inkomen met tientallen borden met vacatures in de bouw, installatiebranche en duurzame energiesector. Een goed SER-akkoord levert volgens Greenpeace 53.000 banen op.
- Woensdag 26 juni, vanaf 9.00 uur:
Onder andere Prof. Dr. Rik Leemans, hoogleraar aan de WUR, zal een mini openluchtcollege geven over de vraag hoe planten en oceanen reageren op klimaatverandering. Studenten van verschillende universiteiten nemen plaats in de collegebanken voor het SER-gebouw.
- Donderdag 27 juni, vanaf 8.45 uur:
Voor het SER-gebouw wordt een 12 meter lange windmolenwiek opgesteld met de leus: ‘schone energie nu’. Het SER-akkoord moet vol inzetten op de realisatie van windmolens op land en in zee.
- Vrijdag 28 juni, vanaf 10.30 uur:
Om het transport duurzamer te maken moet ons verkeer in hoog tempo omschakelen op elektrisch rijden. Milieudefensie en Natuur&Milieu laten zien hoe dat kan.
Reageer op dit bericht