In de periode 2011-2012 is een nieuw voedingsconcept geïntroduceerd bij Woonzorgcentrum Insula Dei Huize Kohlmann (Arnhem), waarin streekgebonden, biologische voeding en aandacht voor ambiance centraal stonden.
Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut hebben de effecten van deze voeding onderzocht en gemeten of er veranderingen opgetreden zijn in de gezondheid, ondervoeding, smaakbeleving en tevredenheid van de bewoners.
De voorlopige conclusie (pdf) is dat het risico op ondervoeding bij ouderen afgenomen is sinds de introductie van het nieuwe concept. Maaltijdbeleving, smaak en tevredenheid verbeterden bij de deelnemers. Bewoners leken bewuster te gaan nadenken over hun voedsel en gaven in de loop van het onderzoek toenemend aan te vinden dat de nieuwe maaltijden kunnen ondersteunen in hun gezondheid. Daarnaast werden er minder lichamelijke klachten gerapporteerd direct na de maaltijd.
In het algemeen lijkt aandacht voor de kwaliteit van voeding, de manier van aanbieden van voeding en ambiance rondom voeding in zorginstellingen gewenst in het kader van het bestrijden van risico op ondervoeding, maar zeker ook vanwege de effecten op smaakbeleving en tevredenheid van bewoners van verzorgingshuizen.
Reageer op dit bericht