Vandaag is het de Dag van de Inheemse volkeren. Deze dag kadert binnen het Tweede Internationaal Decennium (2005-2014), van de Inheemse volkeren. Het thema van dit Tweede Internationaal Decennium is: ‘Een decennium voor Actie en Waardigheid’.
De slogan van de Dag van Inheemse Volkeren dit jaar is: ‘Inheemse volkeren bouwen bruggen: eer betonen aan verdragen, akkoorden en andere constructieve afspraken’. Hiermee wilt men benadrukken hoe belangrijk de afspraken tussen staat, bevolking en inheemse volkeren zijn in de geest van vriendschap samenwerking en vrede. En dit met betrekking tot het erkennen van de rechten van de inheemse bevolking op land en de noodzaak van het uitbouwen van een kader voor samen leven en economische relaties aan te gaan.
Van de wereldbevolking behoort ongeveer 5 percent tot een inheemse bevolkingsgroep. Vaak, en vooral ook in het verleden, hebben deze groepen mensen het moeilijk in hun eigen land.
Daarom is het belangrijk dat we de samenwerkingsverbanden met hen verstevigen, opdat hun cultuur wordt beschermd en gerespecteerd, terwijl armoede wordt bestrijd, sociale inclusie wordt bevorder en er duurzame ontwikkeling kan plaatsvinden. Er moet worden gezorgd dat inheemse volkeren op elk besluitniveau worden betrokken. En men moet hen meer betrekken om de Millenium Doelstellingen te bereiken en de post-2015 agenda uit te stippelen.
In Europa zijn ondermeer de Saami in Scandinavië en de Basken ten westen van de Pyreneeën een inheems volk. In Amerika heb je onder andere de Inuïts, Navajo, de Mayo, de Yaqi, de Yacateken, de Inca’s en nog vele, vele anderen. In Azië zijn de Inheemse volkeren het talrijkst, daar leeft ongeveer 70 percent van alle volkeren die als inheems worden aangeduid. Je hebt onder andere de Tibetanen, Ainu, Adivasi in India, Qashquai, om er maar enkele te noemen. De inheemse bevolking van Australië zijn de Aboriginals. In Afrika zijn de inheemse volkeren veeleer moeilijk aan te duiden. Toch zijn er daar enkele stammen die zeker bekend staan als inheems: oa de Berbers en de Pygmeeën.
- Statement van Secretaris-generaal Ban Ki-Moon Indigenous-Day-2013 (pdf)
- Website UN Events
- Website UN Permanent Forum on Indigenous People
Reageer op dit bericht