Duikers hebben afgelopen jaar 20 ton aan verloren visnetten van de bodem van de Noordzee gehaald. Dat heeft de organisatie achter de actie, Healthy Seas, bekendgemaakt.
Deze netten zijn opgeslagen in het Healthy Seas depot in Scheveningen. Op 24 september zullen deze netten vervoerd worden naar de fabriek van Aquafil in Slovenië, waar ze worden gerecycled tot ECONYL ® garen, een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe producten zoals sokken, badmode, ondergoed of tapijten kunnen worden vervaardigd. Als gevolg hierop kan Healthy Seas nu uitbreiden naar andere projecten in de Adriatische Zee en de Middellandse Zee.
Visnetten blijven vaak in zee achter doordat ze blijven haken achter scheepswrakken. Het is niet bekend hoeveel netten er in totaal op de bodem van de Noordzee liggen. Volgens een gezamenlijk rapport van de FAO en UNEP ligt er ongeveer 640.000 ton aan visnetten in de oceanen, wat ongeveer een tiende van al het zwerfvuil is.
De eerste fase van het Healthy Seas initiatief richtte zich voornamelijk op activiteiten in de regio Noordzee (Nederland en België). Groepen duikers zijn de afgelopen zomers actief geweest om zoveel mogelijk netten uit de Noordzee te bergen.
Zaterdag vond de laatste duikmissie van het seizoen plaats. Door deze actie kon ongeveer 4 ton geborgen netten worden toegevoegd aan het depot. De nettenbergingsactie werd uitgevoerd voor de kust van Scheveningen door PAN Salvage, vier duikers, twee fotografen en een archeoloog.
Reageer op dit bericht