Nergens ter wereld hebben inwoners zo veel en zulk gevarieerd voedsel binnen handbereik als in Nederland. In een ranglijst van 125 landen die Oxfam Novib opstelde staat Nederland bovenaan.
Wereldwijd gaan meer dan 840 miljoen mensen met honger naar bed, hoewel er genoeg voedsel in de wereld is. Dit heeft te maken met gebrek aan investeringen in kleinschalige landbouw en infrastructuur in ontwikkelingslanden. Daarnaast speelt klimaatverandering een rol. En eetbare gewassen die worden gebruikt voor biobrandstof, belanden in de tank, en niet op tafel.
Aan de hand van vier vragen stelde Oxfam haar lijst samen. Hebben mensen genoeg te eten? Kunnen mensen hun voeding betalen? Is de voeding van goede kwaliteit? En tot slot: hoeveel mensen hebben gezondheidsklachten die met voeding hebben te maken, zoals obesitas en diabetes? De maximale score van 100 geeft problemen aan, en bij 0 punten is de situatie ideaal.
Beste en slechtste landen
Op de eerste plaats staat Nederland (6 punten), direct gevolgd door Frankrijk en Zwitserland (8 punten) en andere West-Europese landen plus Australië. Onderaan staan Angola, Ethiopië (beide 49 punten) en hekkensluiter Tsjaad (50 punten).
Tsjaad kampt niet alleen met slechte voeding. Het eten is er duur en moeilijk te krijgen. Eén op de drie kinderen is er ondervoed. Volgens de Oxfam-index besteden mensen in de armste landen tot wel 75% van hun inkomen aan voedsel.
Diabetes en overgewicht
Opvallend is de afwezigheid van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bij de beste tien procent. In die landen is goede voeding duur en het dieet van armere mensen slecht, met diabetes en overgewicht tot gevolg. Diabetes komt het meeste voor in Saoedi-Arabië en overgewicht in de Anglosaskische landen. Overgewicht is ook de enige score waarin Nederland slecht presteert: 1 op de 5 mensen in Nederland heeft een BMI (body mass index) van meer dan 30.
wo, jan 15, 2014
Gezondheid en Voeding, Politiek en Samenleving, Topartikelen