De Groenen in het Europees Parlement, waar GroenLinks onderdeel van is, overwegen om een motie van afkeuring in te dienen tegen de Europese Commissie. Aanleiding is het mogelijk toelaten van een type GMO-maïs in Europa door de Europese Commissie, ondanks bezwaren van een meerderheid van de EU-lidstaten en van een tweederdemeerderheid van het Europees Parlement.
“Als de Europese Commissie toch doorgaat met het proces om GMO-maïs in Europa toe te laten, dan getuigt dat van een grote minachting naar de Europese bevolking, die genetisch gemodificeerd voedsel massaal afwijst”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.
Een woordvoerder van eurocommissaris Tonio Borg (Gezondheid) liet weten vooralsnog door te gaan met het proces om GMO-maïs type 1507 toe te laten op de Europese markt. Ondertussen rijzen er veel vragen rondom dit type GMO-maïs:
- over de potentiële impact op bestuivers, zoals vlinders en bijen en op bodemdieren
- er is nog geen goede assessment gemaakt van de weerstand tegen onkruidverdelgers
- er zijn vragen over de juridische gang van zaken van het toelatingsproces, aangezien het Europees Hof van Justitie laatse een negatieve uitspraak deed in de zaak over een GMO-aardappel
Opkomen voor Europese burgers
Strikt juridisch gezien is de tweederdemeerderheid in het Europees Parlement tegen de GMO-maïs slechts een advies en haalden de lidstaten met negentien tegenstemmen en vier onthoudingen net niet de benodigde gekwalificeerde meerderheid om het de Europese Commissie te stoppen. “Dat maakt het nu voor de Europese Commissie een politieke keuze”, concludeert Eickhout. De juridische dienst van de Europese Commissie waarschuwt voor rechtszaken van multinationals. “Uiteindelijk gaat het hier natuurlijk om de politieke keuze voor of tegen genetisch gemodificeerd voedsel: De Europese Commissie moet laten zien dat het niet bang is om voor de mening van haar burgers op te komen.”
De Groenen zijn van plan om de motie van afkeuring in te dienen zodra de Europese Commissie definitief besluit om het type GMO-maïs toe te laten op de Europese markt. Voor het indienen van een dergelijke motie zijn 77 handtekeningen van Europarlementariërs nodig. Daarna volgt een debat in de plenaire en uiteindelijk de daadwerkelijke stemming. Het Europees Parlement neemt de motie aan als twee derde van de aanwezige Europarlementariërs instemt.
do, feb 13, 2014
Politiek en Samenleving, Topartikelen, Wetenschap en Natuur