De overheid en gemeenten moeten voluit kiezen voor de fiets. Dat bepleit D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven in de notitie Groen licht voor de fiets. De partij wil waar mogelijk een groene golf op fietspaden, zodat fietsers minder vaak hoeven te stoppen voor een rood licht. Ook willen ze een ‘doorfietsroutes’ met zo min mogelijk kruispunten.
In het vandaag gepresenteerde fietsenplan (pdf) staan tien actiepunten om fietsen aantrekkelijker te maken. Van Veldhoven: “Fietsen is snel, schoon en gezond. Alle reden dus om mensen te stimuleren vaker de fiets te pakken. Dat kan met voldoende stallingen bij stations en in het centrum, maar ook door vaker groen licht en veilige fietspaden bij scholen.”
Voorzieningen
Nederlanders fietsen veel. En dat neemt alleen maar toe. Tussen 2002 en 2012 steeg het aantal ritten met de fiets met 6 procent. Het aantal gefietste kilometers nam toe met 14 procent. De verwachting is dat ook in de toekomst het fietsgebruik blijft stijgen. Maar de voorzieningen, zoals goede fietspaden en stallingen, zijn hier niet altijd op berekend. Binnensteden en stations bieden vaak niet genoeg ruimte om je fiets te parkeren. Ook ontstaan in sommige gemeenten ‘fietsfiles’.
Milieu en gezondheid
Vaker groen licht en groene zones voor fietsers kunnen daar uitkomst voor bieden. Van Veldhoven: “Iedereen kent het gevoel van zoeken naar een stalling, terwijl je trein bijna vertrekt. Of eindeloos wachten voor een druk kruispunt. We houden te weinig rekening met de fietser. En dat terwijl fietsen zo goed is. Het is schoner voor je omgeving en goed voor je lijf.”
Scholen
Ook valt de veiligheid voor fietsers te verbeteren. Vooral rond scholen is dit belangrijk. Het waarschuwen van automobilisten voor fietsende kinderen en bredere fietspaden, die gescheiden zijn van de rijbaan, helpen hierbij. Van Veldhoven: “Sommige ouders brengen hun kinderen met de auto naar school, omdat ze fietsen te gevaarlijk vinden. Dat is natuurlijk zonde. Want jong geleerd is oud gedaan.”
Tien actiepunten voor fijner fietsen:
1. Meer stallingen bij stations.
2. Bereikbare fietsenstallingen in de binnenstad.
3. Doorfietsroutes met zo min mogelijk kruispunten.
4. Groene golf waar mogelijk, minder stoppen voor rood.
5. Veilig fietsen bij school.
6. Weeg de fiets volwaardig mee bij plannen voor nieuwe wegen.
7. Maak fietsen naar het werk aantrekkelijker.
8. Verbeter de aansluiting op bus, tram, metro, trein en auto.
9. Laat mensen meedenken over fietsbeleid.
10. Verzamelpunten voor weesfietsen.
di, mrt 4, 2014
Entertainment en Lifestyle, Wetenschap en Natuur