De TED-conferentie van dit jaar mocht vorige week een opgemerkte gast op het podium verwelkomen. Klokkenluider Edward Snowden sprak het publiek toe via een robot. Zijn boodschap: we moeten de rol van het internet in ons leven en de wetten die het internet beschermen fundamenteel herdenken.
In het interview, afgenomen door TED-gastheer Chris Anderson, zette Snowden enkele puntjes op de i. Hij vertelde over het hoe en waarom van zijn werk als klokkenluider en reageerde op de kritiek als zou hij een verrader van het vaderland zijn: ‘Ik wil mijn land geen schade toebrengen, ik wil mijn land helpen’, zei hij. Hij blijft voluit achter zijn beslissing om geheime informatie te lekken staan.
Hij hielp enkele misverstanden uit de wereld over de werking van de NSA en enkele van haar programma’s zoals PRISM, Bull Run en Boundless Informant. Deze programma’s hebben volgens hem tot op heden geen enkele daad van terreur verijdeld. Met enkele anekdotes toonde hij ook aan hoe stuitend het gebrek aan democratische controle op de inlichtingendiensten in de VS wel is.
Een beter internet
Snowden benadrukte het belang van privacy en stelde enkele maatregelen voor om die in het digitale en online tijdperk beter te beschermen. Enkele maatregelen die Snowden voorstelt:
- alle communicatie op het internet zou moeten versleuteld worden en verlopen via het veilige https-protocol in plaats van het gemakkelijk te onderscheppen http-protocol.
- bedrijven moeten veel meer de belangen van hun klanten verdedigen en opkomen voor de privacyrechten van hun klanten.
- een magna carta voor het internet kan helpen om wereldwijd gedeelde waarden in de infrastructuur van het internet in te bouwen.
- aanpassingen aan privacywetgeving zouden met dezelfde snelheid moeten kunnen gebeuren als de snelheid van de technologische vooruitgang en de toename van de capaciteiten van overheden tot dataverzameling.
Meer onthullingen op komst
Op het einde van het interview mocht Tim Berners-Lee, uitvinder van het internet, mee op het podium. Hij noemde Snowden een held.
Snowden beloofde nog meer onthullingen: ‘Heel wat van de belangrijkste berichtgeving moet nog gedaan worden’. Hij sloot af met een positieve noot: dat een individu als hemzelf kan opstaan tegen een reus als de Amerikaanse overheid, bewijst volgens hem de democratiserende en emanciperende kracht van het internet. Hij drukte ten slotte dat zijn hoop uit dat hij op een dag zou kunnen terugkeren naar de Verenigde Staten.
ma, mrt 24, 2014
Politiek en Samenleving, Topartikelen, Wetenschap en Natuur