Uruguay is van plan het openbaar vervoer geleidelijk volledig elektrisch te maken. Momenteel worden de voordelen daarvan onderzocht. Berekeningen wijzen erop dat het rijden met elektrische bussen zes tot acht keer goedkoper is dan rijden met dieselbussen.
In de afgelopen twee jaar zijn diverse studies uitgevoerd naar de invoering van elektrisch vervoer in Montevideo, de hoofdstad waar 1,3 miljoen mensen wonen. Eind 2013 zijn proeven gehouden met een auto en bus van de Chinese fabrikant BYD. De resultaten van die proeven werden op 13 maart gepubliceerd. Daaruit bleek dat elektrische voertuigen voordeliger kunnen zijn, als de huidige subsidieregelingen en belastingen worden aangepast.
Elektrische motoren verbruiken zes keer minder energie dan dieselmotoren, maar de staat subsidieert diesel voor het openbaar vervoer voor 65 procent. Als die subsidiestructuur niet wordt veranderd, is het voor busbedrijven onaantrekkelijk over te stappen op elektriciteit.
Het Uruguayaanse energiebeleid is erop gericht de helft van de energiemix in 2015 te laten bestaan uit hernieuwbare energie. Een groot deel daarvan bestaat uit windenergie. De Groep Elektronische Mobiliteit, waarin diverse nationale organen vertegenwoordigd zijn en het stadsbestuur van Montevideo, werkt sinds 2012 aan de introductie van elektrische voertuigen. Het grote voordeel van die voertuigen is dat ze geen schadelijke broeikasgassen uitstoten.
Elektrische auto’s en bussen kunnen respectievelijk 300 en 250 kilometer rijden op een volledig opgeladen accu. De elektrische voertuigen kosten ongeveer vijf keer zoveel als conventionele voertuigen in Uruguay. Een elektrische bus kost 362.000 euro, een elektrische auto 43.000 euro. Maar de operationele en onderhoudskosten bedragen maar 10 procent van die van dieselmotoren.
Ramón Méndez, directeur van het nationale Directoraat voor Energie, zegt dat met grootschalige invoering van elektrisch transport, veel geld bespaart kan worden. De transportsector verbruikt een derde van de energie in Uruguay. “Elektrische voertuigen zijn de toekomst, voor de wereld in het algemeen en voor Uruguay in het bijzonder”, zegt hij. “Als transport niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen betekent dat lagere kosten en grotere soevereiniteit.”
De Chinese fabrikant BYD, die de Uruguayaanse bussen mogelijk gaat leveren, tekende in november ook een contract met luchthaven Schiphol. Het bedrijf gaat daar tien jaar lang het onderhoud verzorgen van 35 elektrische bussen die aan Schiphol worden geleverd.
wo, mrt 26, 2014
Wetenschap en Natuur