RSS

Internationale maatregelen om illegale visserij tegen te gaan

do, jun 12, 2014

Wetenschap en Natuur

In Rome hebben woensdag 143 landen internationale richtlijnen aangenomen die illegale visvangst tegen moeten gaan. De landen beloven scherper toe te zien op schepen die onder hun vlag varen.

De nieuwe richtlijnen van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties zijn niet juridisch bindend. Maar de goedkeuring door de lidstaten van de FAO-Commissie voor Visserij (COFI), die momenteel bijeen zijn in Rome, is een signaal dat de landen toe willen naar gezamenlijke standaarden.

Exacte cijfers zijn er niet, maar illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visserij is volgens deskundigen in de afgelopen twintig jaar sterk toegenomen, vooral in internationale wateren Er zou jaarlijks naar schatting tussen 11 en 26 miljoen ton vis illegaal gevangen worden. Die vis is tussen 10 en 23 miljard dollar waard.

“Het besluit van vandaag is een grote doorbraak in de strijd tegen illegale, niet-gemelde en ongereglementeerde visserij”, zegt Arni Mathiesen, plaatsvervangend directeur Visserij en Aquacultuur bij de FAO. “De illegale visserij is niet alleen schadelijk voor de ecosystemen op zee, maar ondermijnt ook pogingen op regionaal, nationaal en internationaal niveau om tot duurzame visserij te komen.”

In de richtlijnen staan verschillende maatregelen die landen kunnen ondernemen om te verzekeren dat schepen die onder hun vlag varen, zich aan de regels houden. Vlaggenstaten – landen die een schip registreren en het toestemming geven onder de nationale vlag te varen – moeten nu al allerlei gegevens vastleggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het soort vis dat gevangen mag worden en het type vistuig dat daarvoor gebruikt mag worden.

Veel vissersschepen die zich met illegale activiteiten bezighouden, omzeilen controles echter door te ‘vlaghoppen’. Ze registeren het schip telkens in een ander land, waardoor de kans om gepakt te worden kleiner wordt.

De vrijwillige richtlijnen gaan deze praktijk tegen, onder meer door uitwisseling van informatie en meer samenwerking tussen landen. Het is de bedoeling dat vlaggenstaten gaan weigeren schepen te registreren die zich eerder onder een andere vlag schuldig gemaakt hebben aan illegale visserij, of die al elders geregistreerd staan.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,