Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Dé dag om grote voedselvraagstukken aan te pakken. Hoe werken we honger de wereld uit, op een duurzame manier? Alterra nam samen met de Wageningse Boerengroep het initiatief voor een publieksactie in de binnenstad van Arnhem om het winkelende publiek attent te maken op het belang van een wereldwijde nutriëntenbalans.
Jaarlijks gaat namelijk circa 10 miljoen hectare vruchtbare bodem verloren voor voedselproductie. De reden? De wereldwijde handel in voedsel. Nutriënten uit de bodem worden door opgenomen door bananen, koffie, rijst en dergelijke, en vervolgens geëxporteerd. Wij verslepen deze over de hele wereld, van A naar B. Maar de nutriënten worden niet teruggebracht van B naar A.
Dat werd in Arnhem geïllustreerd met een grote balans, waar aan de ene kant bananen lagen, en aan de andere kant bananenschillen. Iedere voorbijgangen kon een gratis banaan krijgen, en kreeg daarbij gelijk voorlichting over de wereldvoedselproblematiek en het belang van de nutriëntenkringloop daarbij.
Het gevolg van deze wereldwijde handel is dat nutriënten zich ophopen in Westerse landen en verdwijnen in de tropische landen, met uiteindelijk bodemdegradatie tot gevolg. De bodem in die landen wordt minder vruchtbaar en verliest haar productiewaarde. Doen wij niets, dan worden oogsten minder, verliezen gemeenschappen hun inkomsten en wordt hier in Nederland het eten duurder.
De actie van Alterra en de Boerengroep was onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober. Kijk voor meer informatie op de site van OneWorld. De acties worden mede mogelijk gemaakt door OneWorld, FoodGuerilla en het ministerie van Economische Zaken.
wo, okt 8, 2014
Politiek en Samenleving