Een overweldigende meerderheid van de Australische bevolking verwerpt plannen van de overheid om de steun voor duurzame energie te verminderen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het Wereldnatuurfonds (WWF).
Australië heeft officieel de doelstelling om 41.000 gigawattuur uit hernieuwbare energiebronnen te halen tegen 2020. Maar de rechtse regering van premier Tony Abott wil die doelstelling verlagen tot 26.000 gigawattuur.
De oppositie noemt die plannen een nekschot voor de sector en weigert verder te onderhandelen. Ook het overgrote deel van de Australische publieke opinie lijkt niet blij met de plannen, blijkt uit een enquête (pdf) onder vijfduizend Australiërs in opdracht van het WWF. Maar liefst 89 procent vindt het geen goed idee om de doelstelling af te zwakken. Sterker nog: iets meer dan de helft (56,3 procent) is voorstander van een hogere doelstelling.
Van de respondenten vindt ook 84 procent dat de federale overheid meer moet investeren in hernieuwbare energie. Acht op de tien respondenten denkt aan bijkomende steun voor zonnepanelen bij particulieren en 70 procent aan grootschalige zonnecentrales. Ook windmolenparken zijn populair: amper 20 procent van de respondenten is tegen.
“Het houdt geen steek om de doelstelling voor hernieuwbare energie af te zwakken. Het zal de Australische uitstoot doen stijgen, werkgelegenheid in de sector afzwakken en investeringen ontmoedigen”, zegt Kellie Caught van het WWF. “Het gaat ook lijnrecht in tegen de publieke opinie, die duidelijk voorstander is van steun aan de groei in de hernieuwbare energiesector. De Aussies willen dat hun kinderen de natuur kunnen beleven zoals ze dat zelf hebben gedaan.”
wo, dec 3, 2014
Politiek en Samenleving, Topartikelen, Wetenschap en Natuur