RSS

10 signalen van een goede relatie

Als de verliefdheid voorbij is, is het tijd voor het echte werk. De seksfrequentie daalt, je wil wel eens alleen uit met je vriendinnen en je maakt al eens ruzie over slingerende sokken of andere futiliteiten. Soms vraag je je af of jullie nog goed bezig zijn. Deze tien signalen wijzen er alvast op dat je op het juiste pad zit.

1. Liefde is… veel lachen samen
Lachen ontspant, werkt aanstekelijk en brengt mensen dichter bij elkaar. Dat geldt ook in een relatie. Jullie vinden dezelfde dingen grappig, herinneren elkaar aan grappige gebeurtenissen of plagen elkaar (met veel liefde, dat spreekt). Een koppel dat samen lacht, blijft samen.

2. Liefde is… je fouten durven toegeven

Als je je domme fouten, dwaze beslissingen en beschamende valpartijen durft toe te geven, omdat hij je steunt en je niet uitlacht, dan zit het wel goed. Ook in ruzies komt dit van pas: je fout durven inzien, toegeven, en excuseren.

3. Liefde is… praten over de toekomst

Waar willen jullie wonen, hoe wil je leven, hoeveel kinderen komen daar bij te kijken en wie wil emigreren… wie de toekomst bespreekt en plannen durft maken, ziet de relatie duidelijk als iets op lange termijn. Als jullie beiden dan ook nog eens hetzelfde idee hebben of tot een compromis willen komen, dan is de toekomst alvast gemakkelijker dan voor wie een strikt idee heeft van hoe haar toekomst er wil uitzien, en geen millimeter wil toegeven.

4. Liefde is…. elkaar vergeven
Vergeven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je iets blijft oprakelen in ruzies, anekdoten of verhalen, dan heb je het duidelijk nog niet verwerkt. Toch is vergiffenis een belangrijk aspect in een relatie. Het zorgt ervoor dat je als koppel niet vast komt te zitten, dat je vooruit kan en de hindernis (samen) kan overwinnen. Niet altijd gemakkelijk, wel noodzakelijk.

5. Liefde is… elkaar ruimte geven
Een koppel zijn betekent niet dat je niet jezelf kan zijn. Eigen vrienden, eigen hobby’s, eigen voorkeuren, eigen interesses: het hoeft echt niet te verdwijnen als je een relatie hebt. Maak tijd voor jezelf, en geef je partner ook die ruimte om te doen wat zij/hij graag doet. Let wel op voor deze valkuil: te veel ruimte, en te weinig tijd om de binding tussen het koppel weer te bevestigen.

6. Liefde is… geven en nemen

Altijd doen of eten wat jij wil doen/eten: dat is niet eerlijk. De liefde bestaat uit geven en  nemen, en altijd alles willen domineren leidt niet vaak tot gezonde relaties. Het kan dat je partner zo volgzaam is, dat hij/zij altijd alles wil doen wat jij wil doen. Maar eerlijk: is het niet vermoeiend dat je altijd zelf moet beslissen? En dat je eigenlijk niet weet of je partner echt van die film genoot, dat restaurant wel tof vindt, of wat zijn/haar favoriete programma is?

7. Liefde is… elkaar steunen

Niet voor niets staat ‘in goede en slechte tijden’ overal ter wereld in de huwelijksgeloften. Een relatie kent goede tijden en kwade tijden, en je partner verdient het om steun te krijgen van jou in slechte tijden. Omgekeerd mag je ook van hem verwachten dat hij je steunt.

8. Liefde is… over alles kunnen praten

Als je je geremd voelt om over een bepaald onderwerp te beginnen, of als je weet dat er ruzie komt als je wil praten over iets, hoe kan je dan een gezonde relatie hebben. Alles kunnen bespreken, wat niet hetzelfde is als het altijd met elkaar eens zijn, zorgt ervoor dat je altijd weet waar je staat, dat je je partner leert kennen en dat jullie begrip en respect kunnen opbrengen voor elkaars standpunt.

9. Liefde is… elkaar respecteren
Respect voor je partner is een basisgegeven in een relatie. Iemand die jou niet respecteert, die je kleineert en domineert, die verdient jou niet. Omgekeerd: zorg ervoor dat je ook jouw partner altijd respecteert: zijn/haar mening, zijn/haar gewoontes, zijn/haar keuzes en zijn/haar persoonlijkheid.  Erken ook de grenzen die je partner stelt, en laat niet toe dat jouw grenzen overschreden worden.

10. Liefde is… elkaar vertrouwen
Wat zou een relatie zijn zonder vertrouwen? Als je elkaar niet vertrouwt, dan voedt dat het wantrouwen, het geroddel, de onzekerheid en de valse beschuldigingen. Je raakt overtuigd van dingen die niet bestaan, en maakt de relatie zo letterlijk kapot.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,