RSS

Albert Heijn Cranberries winnen Gouden Windei

di, jan 5, 2016

Gezondheid en Voeding

De cranberries van Albert Heijn zijn uitgeroepen tot het meest misleidende product. Dit ‘superfood’ bestaat voor 68% uit toegevoegde siroop en voor slechts 30% daadwerkelijk uit cranberries. Feitelijk worden dus vooral suikers verkocht onder het mom van superfood. Albert Heijn wint daarmee het Gouden Windei 2015 van voedselwaakhond foodwatch. Albert Heijn heeft foodwatch toegezegd het product dit kwartaal aan te gaan passen zodat het percentage cranberries verdubbeld tot 60%.

Tweede in de windei-verkiezing is de Liga melk-aardbei geworden met 0,03% aardbeipoeder en 667x meer suikers. De light pindakaas van supermarkt plus is op de derde plaats geëindigd. Deze pindakaas bevat weliswaar 30% minder vet maar wel 451% méér suikers omdat vette pinda’s zijn vervangen door pure glucosestroop. Naast Albert Heijn hebben ook de genomineerden Plus (pindakaas) en Aldi (pasta met truffel) tijdens de verkiezing aangegeven dat zij hun product gaan aanpassen.

De vijfde Gouden Windei verkiezing kreeg net als voorgaande jaren veel aandacht. Dertienduizend consumenten stemden tussen 4 en 31 december op de grootste misleider van 2015. Drie keer is scheepsrecht voor Albert Heijn: zij grepen in 2015 en 2013 nog net naast deze prijs.

Winnaar Gouden Windei: Albert Heijn verkoopt fastfood als superfood
De cranberries van Albert Heijn kregen ruim een kwart (28%) van de stemmen. Supermarkten zijn gretig ingesprongen op de vraag van veel consumenten naar superfoods. Een beetje supermarktketen verkoopt inmiddels zijn eigen merk superfood. Ook Albert Heijn biedt via haar winkels en website honderden producten aan onder deze noemer, waaronder de gedroogde cranberries. ‘Bron van vezels’ staat er uitnodigend op, en ‘zoet van smaak’. Dat laatste in onbetwist waar: Albert Heijn bedekt de cranberries onder een flinke laag ananassiroop. Maar dat zie je pas als je de kleine lettertjes op de achterkant leest. De cranberries bestaan voor slechts 30% uit de beroemde veenbessen en voor maar liefst 68% uit ananassiroop. Zo bestaat elke hap van deze cranberries voor twee derde uit suikers. Hoezo gezond superfood? Zo verkoopt Albert Heijn zelfs suikers als superfood!
Albert Heijn heeft aan foodwatch beloofd de receptuur van de cranberries te gaan aanpassen. De hoeveelheid siroop wordt verlaagd waardoor het product uit 60% cranberries (nu 30%) bestaat. Daarnaast wordt het biologisch.

Tweede plaats: Liga milkbreak: Snoep onder het mom van ‘verantwoord tussendoortje’
Ruim één op de vijf consumenten (21%) stemde op Liga milkbreak melk-aardbei. Liga heeft een gezond imago opgebouwd. Bijvoorbeeld door wel 4 keer op de verpakking te vertellen dat ze echt, echt, echt, écht waar een ‘verantwoord tussendoortje’ zijn. Daarnaast claimt Liga dat dit koekje ‘een goede balans tussen vezels, granen en fruit’ is. Op de voorkant van de verpakking staan granen en aardbeien prominent in beeld. Feitelijk bevat deze koek echter 0,03% aardbeienpoeder en bestaat het voor één vijfde (20gr) uit suikers. Het bevat dus 667x meer suikers dan fruit(poeder). Het is dus gewoon een koekje in plaats van een ‘verantwoord tussendoortje’.
Liga heeft foodwatch laten weten bij een volgende wijziging van de verpakking nogmaals naar de kritiek te zullen kijken.

Derde plaats: Met Plus van de vette regen in de gesuikerde drup
Ruim één op de vijf stemmers (21%), een fractie minder dan Liga, stemde op de light pindakaas van supermarkt Plus. Supermarkt Pus heeft een light pindakaas in elkaar getoverd met maar liefst 30% minder vet! Dat klinkt heel gezond. Tot uit de kleine lettertjes op de achterkant blijkt waaraan deze geheimzinnige vetdaling te danken is: een deel van de pinda’s is één op één vervangen door pure gedroogde glucosestroop! Je denkt dat je gezondere pindakaas eet, met minder vet. Je krijgt 451% méér suikers dan hun gewone pindakaas. Daarbij komt dat met elke pinda die uit de lightversie wordt verbannen, ook de veelgeprezen vitamine E en vezels verdwijnen. En je betaalt ook nog eens meer voor deze gesuikerde pindakaas.
Supermarkt Plus is niet de enige. Ook supermarkten als Dirk, Dekamarkt, Coop, Deen, Hoogvliet en Emté passen hetzelfde trucje toe door pinda’s te vervangen met glucosestroop. Ze hebben ondertussen allemaal – inclusief Plus – aangegeven te stoppen met de huidige pindakaas light en geen light-variant meer aan te bieden of om te schakelen naar een pindakaas met een gezondere samenstelling.

Andere genomineerden
De andere genomineerden waren:
*Aldi pasta met truffel: Aldi doet sjiek op z’n Aldi’s. Truffel is een heel duur ingrediënt, maar Aldi’s pasta met truffel moet natuurlijk wel goedkoop blijven. En dus krijg je in zo’n pakje ‘Mama Mancini’ 0,0006% truffel. Dat is de ‘rijke vulling’ bij Aldi!
Aldi heeft ondertussen aangegeven de verpakking aan te zullen gaan passen waarbij de verwijzing naar truffel van de voorkant verdwijnt.
*Appelsientje halfzoet: Appelsientje Halfzoet is ‘minder zoet’, tetteren hun marketeers. Daar betaal je dan wel iets meer voor maar dan hebben ze de appelsap ook echt voor jou met water verdund…
*Rude Health biologische almond drink: Daarin hebben de amandelen wel erg weinig in de melk te brokkelen: Het bevat 1% amandelen, ofwel pakweg 2 nootjes per glas (200ml).
*AH mini roomboter amandelstaaf: Oké, er stáát ‘mini’ op de verpakking. Maar toch is het een flinke tegenvaller als je de kartonnen verpakking van deze ieniemini roomboter amandelstaaf openmaakt. Bijna de helft van de inhoud is letterlijk ‘gebakken lucht’!

Winnaars voorgaande jaren
Het Gouden Windei wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben tienduizenden consumenten hun stem uitgebracht. In 2014 won Capri-sun van Coca-Cola de omstreden prijs. In 2013 won Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts en paste vervolgens het etiket aan. Unilever won de prijs al twee maal: in 2012 met Becel pro-activ en in 2011 met Blue Band Goede Start Witbrood. Danone ontving het windei in 2010 voor het product Actimel. “Het hele jaar word je als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door handige marketeers van voedingsbedrijven. In de verkiezing om het Gouden Windei kan de consument zelf eens lachen om de doorgeprikte marketingonzin van de genomineerden”, aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch.

Grootschalige misleiding
Voedselwaakhond foodwatch organiseert sinds 2010 jaarlijks de Gouden Windei verkiezing om de problematiek van grootschalige misleiding in de supermarkt zichtbaar te maken voor het grote publiek. Daarnaast voert foodwatch campagne richting overheid want de regels staan veel vormen van misleiding nu nog gewoon toe. foodwatch vindt het hoog tijd dat de overheid in actie komt en strengere regels stelt en deze ook daadwerkelijk handhaaft.

“We kampen met een serieus gezondheidsprobleem; zo is 44% van de Nederlanders te dik. Maar een bewuste en verantwoorde keuze in de supermarkt wordt ondermijnd door de misleidende informatie die voedselfabrikanten ons voorschotelen. Consumenten hebben het recht op eerlijke informatie maar krijgen deze niet, vanwege gebrekkige wetgeving”, stelt Sjoerd van de Wouw van foodwatch.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?