RSS

Monarchvlinder begint aan opmerkelijke comeback

wo, mrt 2, 2016

Wetenschap en Natuur

De monarchvlinder is aan een opmerkelijke comeback begonnen. Dat is goed nieuws want experten vreesden nog niet zo lang geleden voor het voortbestaan van het diertje.

Elk jaar legt de zwart-oranje vlinder een trektocht af van meer dan 4000 kilometer vanuit Canada en de VS naar de bergen ten westen van Mexico-Stad om daar te overwinteren.

De laatste jaren nam het aantal vlinders dat in Mexico aankwam steeds meer af.

Telling
Uit een telling van het Wereldnatuurfonds (WWF) en de Mexicaanse overheid bleek dat de vlinders in 2013 nog amper 0,67 hectare bos innamen, een historisch dieptepunt sinds de metingen in 1993 begonnen.

Experten vreesden toen zelfs het einde van de migratie van de monarchvlinder, maar zo ver lijkt het dus niet te komen.

In vergelijking met het vorige seizoen namen de vlinders immers opnieuw drieënhalve keer meer gebied in om te overwinteren. Onderzoekers spreken dan ook van een grote comeback.

Dicht tegen elkaar aan
De vlinders gaan heel dicht tegen elkaar aanzitten in dennenbomen zodat ze per oppervlakte worden gemeten en niet per individuele vlinder worden geteld.

Afgelopen december bedekten de vlinders bijna vier hectare woud in vergelijking met 1,13 hectare bos in 2014 en het historische dieptepunt van 0,67 hectare in 2013.

Ook al betekent dit erg goed nieuws, het is nog steeds niet te vergelijken met de 18 hectare bos die de vlinders twee decennia geleden innamen.

Pesticiden en illegale houtkap
De teloorgang van de soort wordt door wetenschappers onder meer gelinkt aan het overmatige gebruik van pesticiden in Noord-Amerika, in combinatie met de opkomst van genetisch gewijzigde gewassen.

De VS werken aan de herintroductie van de zijdeplant en de aanleg van pesticidenvrije velden. De zijdeplant vormt het voornaamste voedsel voor de rupsen van de monarchvlinder.

Mexico werkt ook al jaren aan de aanpak van de illegale houtkap in de bossen waar de monarchvlinder overwintert. De praktijk was in 2012 bijna volledig weggewerkt. In 2014 was er echter opnieuw sprake van illegaal kappen.

“Nu meer dan ooit moeten Mexico, de VS en Canada maatregelen nemen om de natuurlijke habitat van deze vlinder op zijn migratieroute te beschermen”, zegt Omar Vidal van het WWF in Mexico.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?