De visvangst in Europese wateren kan met 57 procent groeien als visvoorraden duurzaam beheerd worden. Dat stelt natuurbeschermingsorganisatie Oceana op basis van onderzoek.
Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de visvoorraad zich in een ongezonde staat bevindt en dat slechts 12 procent voldoet aan de huidige Europese regels.
“We weten nu dat de vis zich kan herstellen en dat is goed nieuws. Als we visvoorraden duurzaam beheren, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, kan de visvangst met 57 procent groeien”, zegt Lasse Gustavsson, directeur van Oceana in Europa.
Als de visvoorraden zich herstellen, kan met minder moeite meer vis gevangen worden en heeft dat minder gevolgen voor het ecosysteem. Wetenschappers voorspellen dat met duurzaam beheer onder meer een toename van 300 procent of meer bereikt kan worden bij de vangst van schelvis en kabeljauw in de Noordzee, sommige soorten haring in de Keltische Zee en sardines in de Cantabrische Zee.
Rainer Froese, visserij-expert bij het Geomar Helmholtz Centre for Ocean Research in Kiel (Duitsland) en leider van het onderzoek, zegt dat schattingen zijn gemaakt van de status van bijna vierhonderd vissoorten in de Europese zeeën. “Voor het eerst zijn alle soorten geëvalueerd in verhouding tot de maximale duurzame opbrengst die ze kunnen leveren, zoals vereist voor het nieuwe Europese visserijbeleid.”
De Europese Commissie onderhandelt momenteel met de Europese ministeries van Visserij over een vangstlimiet in de Noordoostelijke Atlantische Oceaan. In december valt hierover het besluit.
Oceana dringt er bij de Europese besluitvormers op aan om niet voor een kortetermijnbenadering te kiezen, maar een einde te maken aan overbevissing, zodat alle vispopulaties tegen 2020 weer een meer dan gezond niveau kunnen bereiken.
Reageer op dit bericht