Onderzoekers van Boston College (USA) hebben experimenteel bewezen dat de vermogensoutput van zonnecellen kan verdubbelen door gebruik te maken van de energie in ‘hete elektronen’.
De onderzoekers kiezen daartoe voor ultradunne zonnecellen van 15 nanometer dik. Deze laten de ‘hete elektronen’ door voor ze afkoelen, wat gusntig is.Verder bleek meer volt te worden gegenereerd door te belichten met rood, in plaats van het gangbaarder rode licht. Probleem is wel dat de gebruikte zonnecellen zo dun zijn dat het meeste licht er zonder meer door passeert. Als gevolg daarvan wordt slechts 3 % van de inkomende energie omgezet tot elektriciteit.
Naughton, Professor Fysica bij Boston College, stelt dat hij en de rest van het team dit probleem wel opgelost krijgen door nanodraden te gebruiken. Basisidee daarbij is dat ‘bossen van nanodraden’ worden ingezet die het licht absorberen in lengterichting. En doordat elke nanodraad zo dun is, hoeven de elektronen niet ver te gaan om te ontsnappen naar een geleidende laag op het oppervlak. Dit zou het mogelijk maken het heet-elektron effect te repliceren dat in dunne lagen gemainfesteerd wordt.
Intussen is het onderzoeksteam bezig ook het aantal gecollecteerde hete elektronen op te drijven. Daartoe maken ze gebruik van een methode ontwikkeld door Martin Green, een professor aan de University of New South Wales in Australia, en expert inzake de aanwendiing van hete elektronen in zonnecellen.
Bron: Engineeringnet
maart 1st, 2013 om
Verder bleek meer volt te worden gegenereerd door te belichten met rood, in plaats van het gangbaarder rode licht.
Rood of rood?
uuuh?