WASHINGTON: Nieuwe kolencentrales krijgen steeds minder kans in de Verenigde Staten. Milieuactivisten kregen in de afgelopen jaren steeds meer bijval van bekende politieke leiders en gouverneurs in hun strijd tegen de vervuilende industrie.
Steenkoolcentrales dragen bij aan de opwarming van de aarde en dat is de belangrijkste reden voor de weerstand tegen de industrie. Daarnaast stoten de centrales kwik uit en dragen ze bij aan de 23.600 doden die in de VS elk jaar vallen als gevolg van luchtvervuiling door energiecentrales.
In de afgelopen jaren kreeg de kolenindustrie de ene na de andere klap te verwerken. Volgens de Sierra Club, die sinds 2000 bijhoudt welke nieuwe centrales er gepland worden, zijn al 123 centrales tegengehouden. Tegen 51 andere projecten lopen nog rechtszaken.
Van de 231 centrales die de club op het spoor is, maken er momenteel 25 een kans een bouwvergunning te krijgen. Binnenkort wordt de bouw van kolencentrales wellicht helemaal onmogelijk.
Hernieuwbare energie
De weerstand tegen steenkoolcentrales nam de laatste jaren toe. Naast milieuorganisaties keerden zich ook andere maatschappelijke organisaties tegen de centrales. Ondanks een dure campagne om zogenoemde ‘schone kolen’ te promoten, ontstond bij het Amerikaanse publiek steeds meer weerstand tegen de industrie.
In mei 2007 weigerde Florida een vergunning voor een centrale ter waarde van 5,7 miljard dollar, goed voor 1960 megawatt. De aanvragers konden niet aantonen dat het bouwen van de centrale goedkoper zou zijn dan investeren in natuurbeheer, efficiëntie en hernieuwbare energie. Deze argumenten werden aangedragen door Earthjustice, een juridische non-profitorganisatie. Ook bestaat onder het publiek in Florida sterke weerstand tegen steenkkoolcentrales. Dat leidde ertoe dat vier andere aanvragen voor kolencentrales in stilte werden teruggetrokken.
Ook op Wall Street is steenkool steeds minder populair. In 2007 degradeerde Citigroup koleneffecten en adviseerde zijn cliënten om over te stappen naar andere energiesoorten. Merill Lynch deed begin 2008 iets soortgelijks. In februari 2008 kondigden investeringsbanken Morgan Stanley, Citi en J.P. Morgan Chase nieuwe voorwaarden aan voor leningen voor de kolenindustrie. Die moet nu eerst aantonen dat nieuwe centrales de hogere kosten kunnen opbrengen die in de toekomst verbonden zullen zijn aan de uitstoot van broeikasgassen. (IPS)
Reageer op dit bericht