RSS

Energierevolutie

De Energie[r]evolutie is een scenario, dat laat zien hoe de CO2-uitstoot wereldwijd al in 2050 met de helft omlaag kan. Zónder dat de economie eronder lijdt of we in de kou komen te zitten. De oplossing: schone energie en slim energiegebruik.

Het scenario voor de Energie[r]evolutie is ontwikkeld door Greenpeace, het European Renewable Energy Council (EREC) en het Duitse Lucht- en Ruimtevaartinstituut (DLR). Elf andere internationale instituten hebben eraan meegewerkt. Samen tonen ze aan dat het kán: klimaatverandering effectief tegengaan.

Politieke wil
Waar het op aan komt is politieke wil. We hebben regeringen nodig die hun energiebeleid durven om te gooien. Zij moeten onmiddellijk en grootschalig investeren in schone energiebronnen en slimme energietechnologie. Dat is de energierévolutie. En we moeten overstappen op spaarlampen, zuinige auto’s en ander slim energiegebruik. Dat vereist een energie-évolutie. Vandaar de naam van het Greenpeace-scenario: de Energie[r]evolutie.

Rijke industrielanden
De rijke industrielanden zijn hoofdverantwoordelijk voor de huidige klimaatverandering. Zij hebben decennialang de meeste CO2 de atmosfeer in gejaagd. Dus moeten ze in het Greenpeace-scenario ook de meeste CO2-reductie leveren: 80%. Zo moeilijk is dat niet. Als de VS hun auto’s efficiënter maken, levert dat al 20% energiebesparing op.

China en India
Maar ook landen als China, India en Brazilië leveren in het scenario een belangrijke bijdrage. Dankzij schone energiebronnen kan China in 2050 iets minder CO2 uitstoten dan in 2006. Zónder de maatregelen die Greenpeace voorstelt, zal China 2,5 keer zoveel uitstoten. En dat terwijl de Chinese economie flink blijft groeien.

De Nederlandse [r]evolutie
De Energie[r]evolutie rekent voor dat schone energiebronnen in 2050 kunnen voorzien in 70% van alle Nederlandse elektriciteit. Voor de overige 30% gebruiken we tijdelijk de minst vervuilende fossiele brandstof: aardgas. Per hoofd van de bevolking stoten we dan heel veel minder CO2 uit: bijna 2 ton. Nu is dat nog 11 ton.

Wat kost dat?
Als het Nederlandse energiebeleid níet verandert, kost de stroomvoorziening in 2050 zeker 7,5 miljard euro. En dan hebben we het nog niet eens over de torenhoge kosten van CO2-uitstoot. Of over de milieu- en gezondheidskosten van fossiele brandstoffen. Een kolencentrale kost de samenleving 130 miljoen euro per jaar.

Betaalbaar
Het Greenpeace-scenario valt een stuk goedkoper uit: 5 miljard voor de Nederlandse elektriciteit in 2050. Tot 2020 gaan de kosten tijdelijk iets omhoog, zodat we energiebesparende maatregelen kunnen treffen. Maar daarna loopt het voordeel snel op, mede dankzij schaalvergroting in schone energiebronnen: in 2030 besparen we al 900 miljoen euro. Heel betaalbaar dus, die Energie[r]evolutie.

Download het wereldscenario of het Europese scenario.
Of bekijk op energyblueprint.info alle schone energieoplossingen uit de Energie[r]evolutie.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?