RSS

Nederlandse solartechniek in Android mobieltje

ma, feb 14, 2011

Wetenschap en Natuur

De Nederlandse fabrikant Intivation levert een efficiëntere zonneceltechniek in een nieuw Android-toestel van rond de 100 dollar.

Het Amsterdamse Intivation levert zonneceltechniek die bij gemiddeld weer relatief meer energie haalt uit daglicht vergeleken met oudere zonnecellen in elektronica. De technologie van het Amsterdamse bedrijf zit nu in een nieuwe Android-smartphone die via zonne-energie is op te laden. Fabrikant van dat toestel is het Chinese Umeox.

Op het Mobile World Congress in Barcelona presenteren Umeox en Intivation maandag deze Android-telefoon, de Apollo. Volgens Intivation gaat de Android-mobiel rond de 100 dollar kosten. Hij is 14,5 mm dik en beschikt over mobiel internet: 3g of gprs. Er komen twee modellen: de eerste is in het tweede kwartaal te koop, de tweede in het derde kwartaal. Het laatste model ondersteunt ook HSDPA. Het toestel heeft 1 GB geheugen, 512MB RAM, en het 3,2 inch scherm heeft een 320×480 resolutie. Het zonnepaneel is 24 vierkante cm groot en heeft een efficiency van 16 procent.

Niet alleen India en Kenia
Het toestel is niet alleen gericht op de Afrikaans en Aziatische landen waar zonnecelmobieltjes nu het populairst zijn. “Het kan ook handig zijn als tweede mobieltje voor Nederlanders die veel buiten de deur zijn. Of voor jongeren”, vertelt Rik Wuts, marketingmanager bij Intivation, in Barcelona.

Intivation levert sinds twee jaar zijn zonneceltechniek aan onder meer fabrikant ZTE en provider Vodafone. De toestellen zijn in 30 landen beschikbaar. “Er zijn al ruim 700 duizend exemplaren met onze techniek verkocht wereldwijd”, aldus Intivation-directeur Paul Naastapad. Sinds vorige maand zijn de toestellen met Intivations technologie ook te koop in India. Later dit jaar verschijnen ook de eerste dual-sim-modellen, waar veel vraag naar is in Afrika en Azië.

SunBoost
Intivation presenteert in Barcelona ook een nieuw ontwikkelplatform rond Sunboost3. De nieuwe versie van zijn zonnecel en zijn chip kan twee keer meer energie uit het daglicht halen. Nu levert een uur circa 16 minuten spraaktijd op bij een toestel met een klein paneel, met Sunboost3 wordt dat een half uur. Ook is het paneel en de elektronica een stuk kleiner geworden. De eerste toestellen met Sunboost zijn vanaf juni te verwachten, aldus Naastepad.

Telefoons met Intivations SunBoost-techniek zijn volgens het bedrijf efficiënter dan de oudere zonnecellen in toestellen als de PumaPhone. Juist bij gemiddelde weersomstandigheden levert SunBoost meer energie vergeleken met oudere zonneceltechnieken. Behalve in telefoons zitten Intivations cellen en chips ook in opladers.

Apple-patenten
Ook al meerdere grote telefoonfabrikanten hebben interesse getoond in de Sunboost-techniek, vertelt Naastepad. “Sinds Apple’s patenten rond zonnecellen voor zijn apparaten bekend zijn geworden, groeit de interesse van de mobiele industrie. Wij hebben zelf ook patenten, maar tot nu toe lijken de Apple-patenten niet in strijd met de onze.”

Ontwikkelplatform en module
Het bedrijf levert aan toestelmakers binnenkort ook een kant-en-klare module waarmee een coated zonnecelpaneel makkelijker is in te bouwen in telefoons. Naastepad: “Het is dan een kwestie van het aansluiten van twee draadjes. Het is een plug’n’play-oplossing.”

Onder de investeerders van de Amsterdamse start-up zijn StartGreen en Stichting Doen, dat geld ontvangt van de Postcodeloterij. (Bron: Webwereld)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?