Wat heeft 2009 ons te bieden? Moeten we bang zijn voor de gevolgen van de kredietcrisis? Heeft u al eens stilgestaan bij de vele voordelen ervan?
1. De olieprijs daalt. U bent beduidend minder geld kwijt aan de pomp.
2. De huizenprijzen dalen. Starters komen makkelijker aan een woning.
3. De voedselprijzen dalen. Minder kans op verhongering in arme landen.
4. Mensen gaan harder werker, want ze zijn bang om hun baan te verliezen. De arbeidsproductiviteit stijgt, zie voorgaande blog.
5. Politiek neemt touwtjes weer in handen, banken en beursjongens doen een stap terug. Meer democratische sturing van de globalisering.
6. De uitstoot van kooldioxide neemt af, door de verminderde industriële productie.
7. De economie heeft een krachtige impuls nodig: die zullen overheden vooral geven door ruimte te maken voor groene, duurzame energie.
8. Na de val van de muur, waardoor het socialisme van zijn voetstuk viel, is nu het harde Wall Street kapitalisme gevallen. De toekomst van de economie is – wereldwijd -een mengvorm: een vrije markt, maar met meer overheids-controle en sociale vangnetten.
9. Een versneld einde van de westerse dominantie: het politieke en economische zwaartepunt verschuift naar Oost-Azië, maar ook Brazilië zal meer ruimte opeisen. Spanningen in de wereld – denk aan de sterke anti-westerse sentimenten onder moslims – zullen daardoor afnemen.
10. Uit punt 8 en 9 volgt: een grotere eenheid in de wereld, mede dankzij Obama die niet alleen in de VS, maar ook in Afrika en Indonesië populair is. (Via Kor Goutbeek)
augustus 30th, 2010 om
Jullie doen echt alles om positief te klinken, hé!
De voedselprijzen kunnen dan misschien wel dalen door de crisis, wereldwijd heeft de economische crisis ervoor gezorgd dat 1,2 miljard kinderen de 5 jaar niet zullen halen!
Dus: de crisis zorgde niet voor minder honger, hij zorgde voor meer honger, meer uitbuiting meer kloof tussen arm en rijk.
Ik ben heel blij met jullie website, maar probeer toch een beetje kritisch te zijn voor je iets publiceert,
Groetjes,
Hadewijch