Een nieuwe medische doorbraak creëert mogelijkheden op de ontwikkeling van een anticonceptiepil die niet werkt op basis van hormonen. Hierdoor zouden er ook geen bijwerkingen kunnen optreden.
Wetenschappers ontdekten een signaal van tussen eicel en sperma in het bevruchtingsproces. Uit laboratoriumexperimenten blijkt dat de eicel -klaar om bevrucht te worden- een hormoon vrijmaakt dat de zaadcel wenkt, die dan in minder dan een seconde reageert. Dit betekent volgens de onderzoekers dat er hoop is op een niet-hormonale anticonceptie om dit signaal uit te schakelen en die zo de pil kan vervangen.
Onderzoekster Polina Lishko voerde experimenten uit op muizen en menselijk sperma om te onderzoeken hoe een zaadcel een eicel opspoort die klaar is om bevrucht te worden. Ze maten de elektrische stromen die de wiebelende bewegingen van de staart van een zaadcel veroorzaakt tijdens zijn reis naar een eicel die net door de eierstok werd vrijgelaten. De spermacel krijgt een boost van progesteron, een hormoon dat vrijgemaakt wordt door cellen die de eicel omringen. De elektrische stroom neemt hierdoor toe in sterkte en hun staart beweegt sneller. Die beweging van de staart van de zaadcel maakt ook dat deze de eicel kan penetreren, wat leidt tot de bevruchting.
Biologen weten al lang dat eicellen zaadcellen aanmoedigen met chemische stoffen, maar dit mechanisme werd nog nooit geïdentificeerd. Wetenschapper Dejian Ren: “Dit is een van de eerste keren dat mensen op moleculair niveau ontdekten hoe een eicel signalen geeft aan een zaadcel.” (ep)
Reageer op dit bericht