Mensen zijn van nature optimistisch. Ondanks negatieve gebeurtenissen, behouden optimisten daarom een positieve kijk op de wereld. Dat ontdekten onderzoekers van het University College London die erachter kwamen dat onze hersenen erg goed zijn in het verwerken van goed nieuws, en daarnaast negatief nieuws soms praktisch kunnen negeren.
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Nature Neurosciense. De onderzoekers geven aan dat optimistisch blijven belangrijke voordelen op het gebied van onze gezondheid heeft. Ze schatten in dat zo’n 80 procent van de mensen optimistisch zijn ingesteld, ook als ze zichzelf niet zo zien.
Duitse en Britse neurowetenschappers onderzochten veertien proefpersonen op hun optimistische instelling, en testten hen in een hersenscan. Ze moesten onder andere schatten hoeveel kans ze liepen op allerlei drama’s. Vervolgens kregen de deelnemers de daadwerkelijke kans te horen. Aan het eind moesten de deelnemers hun kansen opnieuw inschatten. Het bleek dat ze hun verwachting vooral aan de werkelijkheid aanpasten als dat gunstig voor hen was. Was een risico hoger dan ze aanvankelijk hadden gedacht, dan negeerden ze die informatie grotendeels.
Bij positief nieuws was er bij alle onderzoeksdeelnemers meer activiteit in de frontale kwab van de hersenen. Bij negatieve informatie hadden de meeste optimistische personen de minste activiteit in de frontale kwab en de meest pessimistische personen de meeste activiteit. Dit suggereert dat de hersenen kiezen naar welke informatie ze luisteren.
Zo’n optimistische instelling heeft vele voordelen, aldus de wetenschappers. Het belangrijkste voordeel is dat optimisme goed voor je hart en algehele gezondheid is. En optimisme houdt de motivatie op peil, spoort aan tot verkennend gedrag en vermindert spanning en angst.
Reageer op dit bericht