RSS

Last van de winterblues? Hierbij een paar lekkere verzachtende middelen

Tegenwoordig wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van eten en drinken in het voorkomen en het leefbaar maken van heel wat aandoeningen. Vandaag gaan we op een rijtje zetten wat recente studies naar voor hebben geschoven als verzachtende middelen voor wie last heeft van de winterblues.

Koffie
Een recente studie, geplubliceerd in de ‘Archives of Internal Medicine’, kreeg heel wat aandacht omdat de onderzoekers stelden dat vrouwen die koffie drinken minder kans maken op een depressie. Zo lag het risico beduidend lager voor vrouwen die ongeveer 2 kopjes per dag dronken, dan voor vrouwen die slechts 1 kopje per week dronken.

Uiteraard kunnen we ons bedenken dat het slechts om associatie gaat, maar het onderzoek was behoorlijk grootschalig. Bij meer dan 50.000 vrouwen werd, over een tijdspanne van 14 jaar, een analyse gemaakt van hun koffie-iname en van het aantal vastgestelde depressies.

Goed nieuws dus voor de koffielovers, want dit is weer een mooie aanvulling op de positieve effecten van het gematigd drinken van koffie. Zeker als je weet dat de voorbije decennia meer dan 18.000 onderzoeken naar koffie zijn gevoerd en hoewel de negatieve aspecten blijven bestaan, worden steeds meer goede kwaliteiten ontdekt, behalve bij overmatig gebruik. Maar drinken (en eten) met mate zou toch altijd de gouden regel moeten zijn, niet?

Zalm
Dit visje barst van Omega 3 en dat is wat onze hersencellen nodig hebben om goed te communiceren. Het versterkt bovendien de concentratie van dopamine en het ‘feel good’-hormoon serotine, die beide van fundamenteel belang zijn voor het reguleren van onze stemming.

Ook andere vissoorten en zeevruchten kunnen de blues verzachten. Denk maar aan sardines of zalm. Ben je toch niet zo’n grote visfanaat, dan kan je Omega 3 ook rijkelijk vinden in walnoten en gemalen lijnzaad. Het achterliggend onderzoek ging kijken naar de hoeveelheid Omega 3 in de bloedstroom van de proefpersonen. Na afloop bleek dat vooral de groep met de laagste levels, milde tot matige symptomen van depressie vertoonden.

Saffraan
Dit kostbaar kruid dat de Perzische keuken zijn intense gouden kleuren schenkt, zal allicht iets zijn dat je zeker niet dagelijks gebruikt in je eigen kooksels. Toch kan het je stemming een serieuze boost geven. Binnen de Perzische geneeskunde wordt het namelijk traditioneel gebruikt voor het verbeteren van de gemoedstoestand.

Meestal maakt het deel uit van een medicinale thee of wordt het gebruikt in rijstrecepten. Aan de Universiteit van Medische Wetenschappen in Tehran, zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat saffraan een gelijkaardige werking heeft als bijvoorbeeld Prozac, een gekend antidepressivum. Waarom? Omdat het eveneens meer serotine beschikbaar stelt aan de hersenen, waardoor we ons beter voelen.

Chocolade
“Hoera”, hoor ik jullie denken. Over chocolade is de laatste tijd zeker al heel wat positief nieuws verschenen en als ik eerlijk ben, brengt het op mijn snoet ook een glimlach! Maar hoe komt dat nu eigenlijk? De antioxidanten in chocolade helpen het verminderen van de hoeveelheid cortisol in ons lichaam, beter bekend als het stresshormoon.

Het onderzoekscentrum van Nestlé in Zwitserland heeft een studie gedaan bij een groep gestresseerde mensen. Gedurende twee weken aten deze proefpersonen gemiddeld 40 gram donkere chocolade per dag en na afloop hadden ze beduidend lagere levels van stresshormonen, waaronder uiteraard ook cortisol.

Kies dus bewust voor de donkerste chocolade met de hoogste concentratie van cacao voor een maximaal effect. Hou wel in het achterhoofd dat 40 gram gelijk staat aan 230 calorieën.

Koolhydraten
Niet meteen een geïsoleerd voedingsmiddel, maar koolhydraten zijn dan ook te vinden in een brede waaier aan etenswaren. Het drastisch verminderen van koolhydraten wordt aangeraden in heel wat diëten, maar zou wel eens ongewenste gevolgen kunnen hebben. Aangezien ook koolhydraten bijdragen tot de productie van serotine, kan een lage opname ervan leiden tot een meer dan slechte stemming.

Zo werd een onderzoek gevoerd bij mensen die een dieet volgden met een zeer lage dosis koolhydraten, slechts 20 tot 40 gram per dag. Dit staat ongeveer gelijk aan een half kopje rijst en 1 snede brood. Zij werden vergeleken met een andere groep diëters die mikten op weinig vet en veel koolhydraten: volkoren granen, fruit, bonen en magere zuivel. Uit de studie bleek dat de eerste groep veel vaker het slachtoffer was van depressieve gevoelens, angst en woede in tegenstelling tot de groep die hier niet in schrapte.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?