RSS

Nobelprijswinnaar Suu Kyi doet mee aan verkiezingen Myanmar

di, jan 10, 2012

Politiek en Samenleving

Nobelrpijswinnaar Aung San Suu Kyi, prominent tegenstander van het bewind in Myanmar (Birma), doet mee aan tussentijdse verkiezingen. Ze doet mee in een district van de hoofdstad Yangon (Rangoon), zo heeft een woordvoerder van de oppositie bevestigd. Bij de verkiezingen gaat het om 46 parlementszetels.

Suu Kiy (66), die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg in 1991 voor haar standvastige verzet tegen het militaire regime , doet op 1 april mee in het district Kawhmu. Dat ligt in het deel van de Yangon-regio, die in 2008 werd getroffen door de cycloon Nargis. Naar schatting kwamen toen 138.000 mensen om het leven.

Als Suu Kyi een zetel bemachtigd, wat in de lijn der verwachting ligt, wordt ze mogelijk oppositieleider in het parlement.

Haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD) besloot al eerder met de verkiezingen mee te doen omdat het nieuwe bewind, dat een jaar geleden een einde maakte aan een militaire onderdrukking, signalen gaf dat het een vrijere politiek wil voeren.

Suu Kyi kreeg huisarrest tijdens de verkiezingen van 1990. De NLD won met overmacht, maar de militairen grepen de macht. Twee decennia later waren er nieuwe verkiezingen. Die werden geboycot door de NLD. De USDP (Union Solidarity and Development Party) kwam aan de macht. Sinds Theila Sein aan de macht is als president, heeft hij de dialoog gezocht met Suu Kyi.

Eerder deze maand is de NLD gelegaliseerd. Zo is de weg naar een politieke rol voor Suu Kyi definitief geëffend.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?