Nederland is in een aantal opzichten steeds positiever gaan denken. Een meerderheid van de bevolking heeft vertrouwen in elkaar, in de politiek, in de politie en in het rechtsstelsel. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat dit vertrouwen in de periode 2002-2010 is toegenomen.
Ons land loopt daarmee binnen Europa samen met de Scandinavische landen voorop in wat het CBS ‘het sociale, politieke en institutionele vertrouwen’ noemt. In 2010 zei 67 procent van de Nederlanders geloof te hebben in de medemens, tegen 58 procent in 2002. Ook in tussenliggende jaren groeide dat percentage.
Verder is er vanaf 2002 een sterke toename in het vertrouwen in het rechtsstelsel en de politie. Het politieke vertrouwen groeide ook, maar stagneerde wel in 2008. Een krappe meerderheid ziet het zitten in de Nederlandse politici. Daarmee zijn wij wel koploper, want in geen van de andere Europese land genieten politici meer krediet.
Wat betreft het vertrouwen in de medemens lopen in Europa alleen de Scandinaviërs op ons voor. Onze buren Duitsland (35 procent) en België (43 procent) komen achter ons.
januari 11th, 2012 om
Zoals de waart is vertrouwt hij zijn gasten. Het goede nieuws is dus niet dat we meer vertrouwen, maar dat we betrouwbaarder zijn geworden. Helaas is de projectie van deze betrouwbaarheid op de overheid nogal misplaatst, gezien het feit dat er duidelijk misbruik van wordt gemaakt.
januari 19th, 2012 om
Ik kan me helemaal vinden in bovenstaande commentaren.