Europese leiders hebben een stevige agenda opgesteld voor Rio+20, de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling die in juni wordt gehouden. Ze willen de ontwikkelingshulp veranderen, arme landen helpen met het gebruik van duurzame energie en het milieuorgaan van de Verenigde Naties versterken.
De Europese Agenda voor Verandering wil geld pompen in duurzame groei en energievoorziening, terwijl de Europese Unie ook het idee oppert om het VN-Milieuprogramma meer invloed te geven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.
Janez Potočnik, eurocommissaris voor Milieu, bevestigde dinsdag nog eens dat de 27 landen van de EU ernaar streven 0,7 procent van hun bruto nationaal inkomen te besteden aan hulp voor de armste landen, met een nadruk op duurzame groei.
“De potentie voor investeringen en winsten is enorm vergeleken met de officiële ontwikkelingshulp”, zei hij. “Maar tegelijkertijd hebben de armste landen hulp nodig. De Europese Unie wil daarom de beloften aan de armste landen waarmaken en in 2015 het doel 0,7 procent halen.”
Energie
Ontwikkelingscommissaris Andris Piebalgs sprak gisteren (woensdag) steun uit voor het energie-initiatief van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. “Door onze technologie en expertise te promoten in combinatie met doelgericht gebruik van hulpgeld, willen we toegang tot energie voor de armsten stimuleren”, zei Piebalgs.
In de beloften klinkt de hoop door dat de EU een katalysator kan zijn die tijdens de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling de omslag naar economische groei met een lage uitstoot en efficiënt gebruik van energiebronnen kan aanzwengelen.
De top, die ook wel Rio+20 of Top van de Aarde wordt genoemd, wordt van 20 tot 22 juni gehouden in Rio de Janeiro (Brazilië) en komt na een aantal recente milieu- en ontwikkelingstoppen die weinig resultaat opleverden. Twintig jaar geleden werd in Rio de Janeiro de eerste Aardetop gehouden.
“We werken er hard aan om concrete resultaten te boeken”, zei Potočnik. “In de komende maanden zal er geen dag voorbijgaan waarop er niet over Rio gesproken zal worden met onze internationale partners.”
Europese functionarissen wijzen op de Europese verplichtingen de CO2-uitstoot terug te dringen, het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren en energiezuinigheid te verbeteren. Die maatregelen moeten de klimaatverandering tegengaan en tegelijkertijd de economie transformeren en banen scheppen.
Timothy Spence
Reageer op dit bericht