De persoonlijkheid van een individu kan op termijn gevoelige veranderingen ondergaan en een belangrijker impact hebben op de levenstevredenheid dan het verdienen van geld, een huwelijk of tewerkstelling.
Dat is de conclusie van een onderzoek van psychologen aan de de University of Manchester en de Londen School of Economics. Om het welzijn van de bevolking te verbeteren, moet er volgens de onderzoekers dan ook gekeken worden naar maatregelen om de persoonlijkheid op een positieve manier te beïnvloeden.
“Tot nu toe werd het weinig waarschijnlijk geacht dat een persoonlijkheid echt kan veranderen, maar dat wordt door de nieuwe studie tegengesproken,” merkt onderzoeksleider Chris Boyce op. “Bovendien blijkt deze verandering een nauw verband te vertonen met een evolutie van het welzijn. Kleine positieve veranderingen in de personaliteit kunnen leiden tot een grotere verhoging van het geluksgevoel dan geld, een huwelijk of werkgelegenheid.”
Uit eerdere studies is gebleken dat de persoonlijkheid voor 35 procent verantwoordelijk is voor de verschillen in de levenstevredenheid, tegenover slechts 4 procent voor het inkomen en de werkgelegenheid en 1 procent tot 4 procent voor het huwelijk. “Aangezien echter aangenomen werd dat de persoonlijkheid vastlag, heeft het beleid zich bij het streven naar een groter welzijn in het verleden altijd gericht op die externe factoren, die nochtans een gevoelig lagere impact hebben,” voert Boyce aan.
“Het bevorderen van een meer positieve persoonlijkheid kan dan ook een betere manier zijn om het nationale welzijnsniveau te verbeteren dan een toename van het bruto binnenlandse product,” benadrukt de wetenschapper, verwijzend naar uitspraken van de Britse premier David Cameron, die eerder al heeft gezegd dat het welgevoelen van de gemeenschap een betere maatstaf is voor de prestaties van een land dan alleen te kijken naar het bruto binnenlandse product.
Reageer op dit bericht