Een onderzoeksteam onder leiding van Georg Andersson van de Lund University in Zweden, heeft gekeken naar het effect van biologisch telen in vergelijking met conventionele methoden op de bestuiving van aardbeien.
Het blijkt dat het bestuivingssucces beduidend groter is bij de biologische producten. Er wordt gespeculeerd dat dit komt door een toename in het aantal bestuivende insecten of de diversiteit aan bestuivende insecten. Daarnaast is er vastgesteld dat dit effect in werking trad binnen twee tot vier jaar na de overgang van conventionele teeltmethoden naar biologische teeltmethoden.
Hieruit kan worden geconcludeerd dat er geen noemenswaardige periode verstrijkt voordat de positieve bestuivingseffecten zichtbaar worden nadat er wordt overgestapt op biologisch telen.
De resultaten ‘suggereren dat biologisch telen de bestuivingsdiensten in het agrarische landschap zou kunnen verbeteren, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van duurzame biologische landbouw.
september 25th, 2013 om
Mooi onderzoek. Natuurlijk werken is altijd goed voor de natuur. Biodiversiteit vergroten wat veel gebeurd bij biologisch telen, verkleint kans op bijensterfte.
september 25th, 2013 om
Dit kunnen wij zeggen doordat wij jaarlijks veel te maken hebben met het inzetten van bijen voor bestuiving.