Muskietennetten hebben in het eerste decennium van deze eeuw het leven gered van 850.000 Afrikaanse kinderen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.
Er lopen heel wat preventieprojecten om malaria terug te dringen maar hoe efficiënt die preventie precies is valt moeilijk te meten. Een studie die zopas in het vaktijdschrift Malaria Journal is verschenen, doet een poging.
De conclusie is dat er van 2001 tot 2010 850.000 kinderlevens zijn gered in Afrika dankzij de toegenomen financiering voor preventieprojecten. De cijfers slaan op 43 landen in Afrika ten zuiden van de Sahara waar de ziekte endemisch is.
Muggen dragen malaria over door eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen te prikken. Als belangrijkste preventieve wapens gebruikt men daarom binnenhuissprays en muskietennetten die met insecticide zijn behandeld.
Malaria veroorzaakte in 2010 de dood van 655.000 mensen, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Negentig procent van de slachtoffers valt volgens de WHO in Afrika, vooral onder kinderen. In Afrika sterft elke minuut één kind aan malaria.
Voor de studie werd een LiST-model gebruikt. LiST staat voor Lives Saved Tool. De onderzoekers baseerden hun model op VN-ramingen van het aantal malariadoden in 2000 en de verwachte bevolkingsgroei, op de efficiëntie van behandelde muskietennetten in het voorkomen van sterfte bij kinderen, en op het aantal gezinnen dat de muskietennetten gebruikt om kinderen te beschermen.
2,77 miljoen kinderen gered
99 procent van de kinderen werd gered dankzij de muskietennetten, aldus de onderzoekers. Als alle kinderen die risico lopen een muskietennet zouden hebben, dan kunnen er nog eens 2,77 miljoen kinderen gered worden tegen 2015.
De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine. Ze werkten samen met de Johns Hopkins-universiteit, de WHO en het Malaria Control and Evaluation Partnership in Africa (Macepa).
Reageer op dit bericht