Vrouwen zijn ‘moreler’ dan mannen, dat stelt de vooraanstaande Britse filosoof Roger Steare. Vooral vrouwen boven de 30 houden sterk vast aan hun morele waarden. Daardoor zijn ze meer geneigd om hun beslissingen te baseren op de invloed die ze hebben op anderen. En dat leidt (meestal) tot betere keuzes.
Professor Roger Steare baseert zijn conclusies op de ‘Moral DNA test’, die hij vier jaar geleden ontwikkelde. Op die manier zegt hij zowel iemands moraliteit als de veranderingen in het waardensysteem te kunnen meten.
Test
Ongeveer 60.000 vrijwilligers over 200 landen hebben de test al uitgevoerd, gaande van CEO’s tot handarbeiders en huisvrouwen.
Aan de deelnemers werd gevraagd om een reeks stellingen over hun persoonlijke en werkleven te beoordelen, bijvoorbeeld of hun collega’s en familie hen zouden omschrijven als ‘eerlijk’ of ‘competent’.
Daarna moesten ze beweringen over zichzelf evalueren, zoals ‘Ik hecht veel belang aan het vertrouwen dat mensen in mij stellen’ of ‘Ik ben goed in zelfbeheersing’.
Op basis van die antwoorden werden de proefpersonen ingedeeld bij één van de zes persoonlijkheidstypes: filosoof, rechter, engel, leraar, handhaver of bewaker.
Man vs vrouw
Volgens professor Steare bleek dat vooral geslacht en leeftijd onze moraliteit beïnvloeden. Vrouwen ouder dan 30 bleken het ‘meest moreel’ te zijn. “De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn vooral op werkgebied belangrijk”, vindt Steare.
“Vrouwen verkiezen om hun beslissingen te baseren op de impact die ze hebben op anderen. Dat leidt vaak tot de beste keuzes. Mannen daarentegen hebben een meer individuele aanpak en handelen vaker uit eigenbelang.”
“Dit bewijst dat mannen op werkgebied dringend volwassen moeten worden, hun ego opzij moeten zetten en wat meer nederigheid en medeleven moeten tonen. In hun persoonlijke leven gebruiken ze die kwaliteiten wel, maar die vliegen aan de kant eens ze hun kantoor binnenstappen”, aldus Steare.
Leeftijd
Naast de verschillen in sekse, bleek ook de leeftijd een belangrijke rol te spelen. Steare stelde namelijk vast dat ons ‘morele kompas’ helemaal verandert als we ouder worden.
“Het was zeer duidelijk dat we steeds minder gehoorzaam worden als we ouder worden, maar zijn we wel beter in staat om ons verstand te gebruiken. Een logisch gevolg als we de overgang van jeugd naar ervaring maken”, zegt Steare.
Het overgangspunt komt voor bij dertigers, maar ook daarna gaat de evolutie nog verder. “Het proces loopt op z’n einde bij de jonge zestiger, die op zijn piek van intellectuele en morele krachten is. Als jij ook wil weten hoe hoog je scoort op het vlak van moraliteit, dan kan je de test doen op www.moraldna.org.
Reageer op dit bericht