Britse wetenschappers hebben een enorm watervoorraad onder het Afrikaanse continent in kaart gebracht. Onder de grond zit honderd keer zoveel water als op het aardoppervlak van heel Afrika, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Environmental Research Letters.
De grootste opslag van grondwater ligt in Noord-Afrika onder de Sahara woestijn. Vooral onder Libië, Algerije en Tsjaad, de gebieden waar Afrika aan het oppervlakte erg droog is, zijn de voorraden enorm. De reservoirs zijn zo’n 5000 jaar geleden ontstaan, toen de Sahara nog geen woestijn was.
De vondst komt goed uit aangezien 300 miljoen Afrikanen nog geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Bovendien wordt verwacht dat de vraag naar schoon water vanwege de bevolkingsgroei zal toenemen.
Volgens de onderzoekers is de hoeveelheid water voldoende om mensen en landbouw van drinkwater en irrigatiewater te voorzien, mits er zorgvuldig mee wordt omgegaan.
april 22nd, 2012 om
Dat er onder onder de grond bij Libië enorm veel water is opgeslagen is al langer bekend. Het is alleen de vraag in hoeverre dit besmet is door de Navo bombardementen van de afgelopen tijd. Is het nog bruikbaar?
By the way, de Sahara is al meer dan 9000 jaar een woestijn. Niet 5000 jaar zoals gesuggereerd in het artikel.
Mocht het water niet vervuild zijn dan zou het mooi zijn om van de hele Sahara een grote moestuin te maken. Dan hebben we een groot probleem opgelost.
mei 28th, 2012 om
Zou inderdaad fantastisch zijn!
juli 12th, 2012 om
Geachte Lezers,
Ik ben bezig in noord afrika om water putten te graven in een gebied. waar een te kort is aan drinkwater. ik ben opzoek naar apparatuur voor het zoeken naar water onder de grond.
weet iemand waar ik deze kan kopen en of hoe deze apparatuur heet.
Mvrg
Mo