RSS

Mediterrane keuken bevordert mentale en fysieke gezondheid

Het Mediterrane voedingspatroon is niet zomaar een dieet. Het is een manier van leven voor veel mensen, en studies tonen aan dat het heel gezond is voor het lichaam. Nieuw onderzoek toont tevens aan dat het ook goed is voor je mentale gesteldheid.

Het dieet zit vol met fruit, groenten, vis, olijfolie en noten. Een recente studie stelt dat het mogelijk een sleutel tot een lang leven kan zijn. Andere onderzoeken geven aan dat het Mediterrane dieet leidt tot een afname van lichaamsgewicht en cholesterol, en het wordt in verband gebracht met een kleinere kans op ziekten en een verbeterd welzijn.

De nieuwe studie zegt dat mensen die het Mediterrane voedingspatroon volgen hoger scoren op de resultaten van een vragenlijst over de kwaliteit van leven in termen van fysiek en mentaal welzijn.

“Het Mediterrane dieet is een belangrijke factor die geassocieerd wordt met een betere kwaliteit van het leven en kan worden gezien als een gezond voedingspatroon,” zegt onderzoeker Patricia Henríquez Sánchez van University of Las Palmas de Gran Canaria. “De progressieve veroudering van de populatie in ontwikkelde landen maakt het interessanter om de factoren te vinden die de kwaliteit van leven en de gezondheid van de populatie kunnen bevorderen.”

Het onderzoek bestond uit data van meer dan 11.000 universitaire studenten over een periode van vier jaar. Aan het begin van de studie werd de voedingsinname gemeten in combinatie met de eigen ervaring van de kwaliteit van het leven gedurende een periode van vier jaar. Om vast te stellen of het Mediterrane dieet werd gevolgd, werd consumptie van groenten, fruit, peulvruchten, noten, granen en vis positief gewaardeerd en inname van vlees, zuivelproducten en alcohol negatief.

Henriquez left uit hoe het Mediterrane dieet werkt: Hoofdmaaltijden moeten altijd uit drie basiselementen bestaan: granen, fruit en groenten, en zuivelproducten. Bovendien moet er minstens 1,5 tot 2 liter water worden gedronken.

Olijfolie vormt de belangrijkste bron van vet voor de nutritionele kwaliteit en een gematigde wijnconsumptie en andere gegiste dranken wordt aangeraden. Vis, mager vlees en eieren zijn bronnen van dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. Vis en zeevruchten zijn eveneens bronnen van gezonde vetten.

 

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Vis WAS goed voor de gezondheid. Nu is vis eten veel schadelijker dan chips eten: het is zeer zwaar vervuild met dioxines, er zit ook nog eens microscopisch kleine plastiekdeeltjes in, en dan mag je nog blij zijn, dat het niet radio-actief is! Nee, vis is echt ongezond, anno 2012. De rest van het dieet is inderdaad gezond.

    Maar wijn? Alcohol is slecht voor de lever. En voor je hersencellen. Dat vergeten mensen graag. En het fabeltje dat rode wijn goed is voor het hart, was een commerciëel bevel aan een wetenschapper.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?