Minder vlees, vis en zuivel eten. Dat is het doel dat de ruim 1500 deelnemers van de Veggiechallenge, waaronder bekende personen als Ronald Giphart en tv-kok René Pluijm, zichzelf voor de komende maand gesteld hebben.
Plantaardige voeding
De insteek van de Veggiechallenge, georganiseerd door stichting Viva Las Vega’s, is dat iedereen vanuit zijn bestaande eetpatroon een klein stapje zet naar meer plantaardige voeding. Het doel moet haalbaar, maar ook uitdagend zijn. Een verstokte carnivoor kan bijvoorbeeld één dag in de week het vlees laten staan, een bijna-vegetariër kan de hele maand vleesloos of zelfs 100% plantaardig gaan koken. Deelnemers worden bijgestaan met kortingen, kooktips, gratis recepten en kunnen via de website chatten met andere deelnemers en een diëtist.
CO2-uitstoot
Zo kunnen kleine stapjes al grote gevolgen hebben. Naar schatting sparen de deelnemers samen in één maand tijd de levens van 150 dieren en verkleinen ze hun gezamenlijke voetafdruk met 66.000 vierkante meter. Qua CO2-uitstoot komt dit neer op een besparing als wanneer 540 auto’s van de weg worden gehaald.
Vleesvermindering
Op de eerste dag van de Veggiechallenge, op 1 juni 2012, komen tevens 10 milieu- en dierenbeschermingsorganisaties bij elkaar in Driebergen voor de Viva Las Vega’s Vision Meeting. Op deze netwerkdag wordt de Veggiechallenge officieel gelanceerd en zal gebrainstormd worden over toekomstige vleesverminderingscampagnes. Ook zijn verschillende Nederlandse gemeentes aanwezig, die geïnteresseerd zijn in het promoten van een vleesloze dag in de week.
Tweede ronde
Het slotsalvo van de campagne is op 30 juni, als in Amsterdam het Viva Las Vega’s Food Festival wordt gevierd. Voor de mensen die dan pas de smaak te pakken krijgen of te laat waren zich in te schrijven: geen probleem, op 1 juli begint de tweede ronde. De verwachting is om dit jaar in totaal 3000 deelnemers te verzamelen.
juni 1st, 2012 om
Heel goed initiatief! Want niet alleen je ecologische voetafdruk wordt gigantisch verkleind, (vlees en zuivel vragen veel meer oppervlakte dan plantaardige eiwitten) en je CO2 uitstoot, ook je waterverbruik verklein je enorm door meer plantaardig te eten!
Ik probeer het in 2012 om bijna veganistisch door het leven te gaan, en het lukt aardig. Maar niet helemaal. Dat hoeft ook niet.