RSS

Groene economie kan 60 miljoen banen creëren

De overgang naar groenere economie kan wereldwijd 15 tot 60 miljoen extra banen creëren in de komende twintig jaar, en tientallen miljoenen werknemers uit de armoede trekken.

Deze cijfers staan in een nieuw rapport uitgegeven door het “Groene banen initiatief”, een samenwerking tussen de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), het VN Milieuprogramma (UNEP), de Internationale werkgeversorganisatie (IOE) en het Internationaal Vakverbond (IVV).

Het rapport “Werken aan duurzame ontwikkeling: kansen voor waardig werk en sociale integratie in een groene economie” verschijnt vier jaar na het eerste rapport van het Groene banen initiatief.

“Het huidige groeimodel is onhoudbaar en inefficiënt, niet alleen voor het milieu maar ook voor de economie en de samenleving” zei Juan Somavia, directeur-generaal van het Internationaal Arbeidsbureau, het secretariaat van de IAO. “We moeten dringend evolueren naar een duurzaam ontwikkelingstraject met een samenhangend geheel van beleidsmaatregelen waarbij de planeet én de mensen centraal staan.” Achim Steiner, uitvoerend directeur van het VN-Milieuprogramma UNEP, verwijst naar het belang van dit rapport voor de voorbereidingen voor Rio+20 door leiders overal ter wereld.

Minstens de helft van alle mensen die wereldwijd aan het werk zijn (1.5 miljard) zal de effecten voelen van de overgang naar een groenere economie. De gevolgen zullen het meest voelbaar zijn in enkele specifieke sectoren zoals landbouw, bosbouw, visserij, energie, arbeidsintensieve productie, recyclage, bouw en transport.

Er werden al tientallen miljoenen banen gecreëerd in de overgang naar een groenere economie. Bijvoorbeeld in de hernieuwbare energiesector zijn er nu bijna 5 miljoen mensen aan de slag wereldwijd, het rapport ziet meer dan een verdubbeling tussen 2006 en 2010. Energie-efficiëntie is een andere belangrijke bron voor groene banen, vooral in de bouwsector- een sector die overigens het hardst getroffen werd door de crisis.

Nettowinsten van 0.5 tot 2 procent van de totale werkgelegenheid zijn mogelijk, zo stelt het rapport. De winsten zullen wellicht hoger zijn in de opkomende en ontwikkelende economieën dan in de geïndustrialiseerde landen, omdat men er meteen kan overgaan op groene technologieën en niet eerst de verouderde infrastructuur moet vervangen. Zo heeft Brazilië intussen bijna drie miljoen banen gecreëerd, goed voor ongeveer 7 procent van de formele werkgelegenheid.

Het rapport zegt echter wel dat er enkel banen gecreëerd kunnen worden indien de juiste beleidsmaatregelen worden getroffen. Milieu-, sociale en economische uitdagingen moeten tegelijk en gecoördineerd worden aangepakt. Dat betekent: werken aan duurzame productieprocessen in ondernemingen, maar ook aan een uitgebreide sociale bescherming, inkomensondersteuning en opleiding voor de werknemers, aan het respecteren van arbeidsnormen en rechten van werknemers op het vlak van gezondheid, veiligheid en waardig werk, en tot slot aan effectieve sociale dialoog.

De cijfers uit dit rapport bewijzen dat een duurzaam en milieubewust beleid geen banen eist zoals soms gezegd wordt, maar integendeel dat het kan leiden tot meer en betere banen, verminderde armoede en een betere sociale inclusie, besluit Juan Somavia.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Dàt noem ik nu echt goed nieuws sè! Bedankt Happy News!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?