In opdracht van DELTA, Eneco, Essent, Nuon en de Algemene Energieraad is KEMA een onderzoek gestart naar de behoefte aan en noodzaak tot grootschalige energieopslag. Als gevolg van de duurzaamheids- en CO2-reductiedoelstellingen van de Europese Unie, zal het aandeel duurzame energie in Europa de komende 10 tot 20 jaar naar verwachting sterk toenemen.
Door de grilligheid in het aanbod en concentratie van met name windenergie kan dit echter op bepaalde momenten leiden tot een regionaal overschot aan elektriciteit. Dit maakt het noodzakelijk deze overschotten en fluctuaties het hoofd te bieden. Grootschalige energieopslag kan een oplossing hiervoor zijn. Het afgelopen jaar is meermaals gebleken dat ook in de Tweede Kamer behoefte aan duidelijkheid over dit onderwerp bestaat. De studie wordt uitgevoerd vanuit een Europees perspectief en moet in juni van dit jaar afgerond zijn.
In een individueel land kan een overschot ondervangen worden door bijvoorbeeld tijdelijk meer elektriciteit te exporteren. Wanneer windparken in Europa tegelijkertijd veel elektriciteit produceren, is het de vraag of een hogere elektriciteitsim- of export dit overschot kan compenseren. Grootschalige energieopslag kan een oplossing zijn om efficiënt met dit overschot om te gaan zodat de windenergie ten volle benut kan worden. Bovendien biedt grootschalige energieopslag de mogelijkheid om instabiliteit in het elektriciteitsnetwerk op te vangen en, kan het een rol spelen bij het afvlakken van de belasting van elektriciteitsproductie-eenheden en het oplossen van regelproblemen.
Realistische simulatie
In het onderzoek zal KEMA met een eigen Europees marktmodel een realistische simulatie uitvoeren die een groot deel van het Europese elektriciteitsnetwerk omvat. Hierbij wordt rekening gehouden met diverse scenarios met betrekking tot de ontwikkeling van windenergie, brandstofprijzen en, toekomstige ontwikkelingen in elektriciteitsopwekking en interconnectie van netwerken.
Reactie Pier Nabuurs, bestuursvoorzitter KEMA:
Het is een goede zaak dat de Nederlandse energiesector met dit onderzoek een van de gevolgen van grootschalig gebruik van duurzame energie, namelijk een regionaal overschot aan productie, nader onder de loep neemt in relatie tot grootschalige energieopslag. Het vraagstuk is prangend omdat algemeen mag worden verwacht dat het aandeel windenergie vroeg of laat sterk zal toenemen. Dit onderzoek is dan ook van groot belang in de discussie over de toekomst van de Europese energievoorziening.
Reageer op dit bericht