RSS

Goedkopere medicijnen voor allerarmsten

Goedkopere medicijnen voor allerarmsten

‘Medicijnen in ontwikkelingslanden moeten goedkoper worden, zodat ook de allerarmsten er gebruik van kunnen maken’.

Deze uitspraak komt deze keer niet van een hulporgansiatie, maar van een grote medicijnmaker. Andrew Witty, topman van GlaxoSmithKline, zegt in The Guardian dat de prijzen voor geneesmiddelen in ontwikkelingslanden fors omlaag moeten.

Wittty heeft wel de hulp nodig van de rest van de farmaceutische industrie. Hij wil onder meer dat de fabrikanten hun kennis over medicijnen delen.

Pool
Op veel geneesmiddelen zit nu een patent, waar de eigenaren veel geld mee verdienen. Witty stelt voor om de kennis in een ‘pool’ onder te brengen, zodat alle producenten daar gebruik van kunnen maken, waaronder die in arme landen.

Het plan van Witty is opmerkelijk omdat de farmaceutische industrie tot nu toe geldt als een bedrijfstak die ongevoelig is voor dit soort pleidooien.  In het bijzonder wordt de concerns verweten dat ze de prijzen voor HIV-medicijnen hoog houden, terwijl miljoenen patiënten in Azië en Afrika aan aids sterven.

Corrupt
De reputatie van de medicijnfabrikanten kwam onder druk te staan na de publicatie van het boek en de film The Constant Gardner van John le Carré in 2005, waarin de medicijnmakers worden afgeschilderd als onverschillig en corrupt.

De topman van GlaxoSmithKline, de tweede geneesmiddelenproducent ter wereld, streeft er naar dat de prijs van medicijnen in de vijftig armste landen omlaag gaat naar 25 procent van die in Groot-Brittannië en de VS.  Bovendien wil hij dat de industrie twintig procent van de winst in de minst ontwikkelde landen ter plaatse investeert in de gezondheidszorg.

Tropische ziekten
Ook stelt hij een samenwerking voor tussen industrie, hulporganisaties en overheden naar de ontwikkeling van nieuwe medicamenten voor tropische ziekten. Witty verwacht dat aandeelhouders voor zijn plannen te winnen zijn. “De farmaceutische concerns moeten laten zien dat ze niet alleen oog hebben voor de resultaten op korte termijn, maar dat ze een breder visie hebben.”

De ontwikkelingsorganisaties Oxfam en Artsen Zonder Grenzen reageren voorzichtig positief.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?