RSS

Recht op goed voedsel

De ‘Good Food March‘ is aangekomen in Brussel. De mars begon eind augustus in heel Europa en eindigde woensdag met een conferentie en een brunch voor het Europees Parlement. Actievoerders uit meer dan twintig landen waren hiervoor onder meer met de fiets, met de tractor of te voet naar Brussel gekomen. Ze pleiten voor een Europees voedsel- en landbouwbeleid dat eerlijker, milieuvriendelijker en beter voor ontwikkelingslanden is.

Volgens de organisatoren hebben ongeveer vijfhonderd mensen deelgenomen aan de mars langs de verschillende instituties van de Europese Unie. De demonstranten waren vooral kleine boeren en burgers, die gesteund werden door verschillende binnen- en buitenlandse ngo’s. Later zouden nog meer mensen deelgenomen hebben aan een grote brunch, workshops en debatten. In de namiddag vond de Slow Food/ARC2020 conferentie plaats in het Europees Parlement. Onder het toeziend oog van de Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz werden ideeën uitgewisseld tussen de civiele maatschappij en vertegenwoordigers van de Europese instituties.

Dit najaar wordt het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie opnieuw onder de loep genomen. Nieuw is dat dit keer niet alleen de nationale regeringen, maar ook het Europees Parlement mee onderhandelt over de hervorming van de Europese landbouwbeleid. De actievoerders zien dit als een kans om invloed uit te kunnen oefenen op de besluitvorming.

Eerlijkere en groenere landbouw
Volgens de organisatoren besteedt het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te veel aandacht aan grote en industriële voedselproductie. Dit zou een gevaar vormen voor het voortbestaan van boeren wereldwijd. ‘Het veroorzaakt wereldwijd enerzijds voedsel-onzekerheid en anderzijds bergen voedselafval’, zo staat te lezen in de oproep voor de actie. De protestactie pleit dan ook onder meer voor ‘eerlijkere en groenere landbouw, een einde aan de voedselspeculatie, steun voor duurzame familieboerderijen, eerlijke prijzen en een beleid voor plattelandsontwikkeling, dat vanuit de basis gevormd wordt’.

Volgens de organisatie wordt ook te veel soja voor dierenvoeding ingevoerd in de Europese Unie. Franscesca Gater van Friends of the Earth Europe stelt dat ‘deze import nefast is voor het behoud van het regenwoud en leidt het tot klimaatverandering’. Meer cultivatie van lokale eiwithoudende gewassen zou dit probleem kunnen oplossen.

Echte veranderingen
De actievoerders hebben de leden van het Europees Parlement ontmoet en ermee gesproken. Volgens Franscesca Gater is het echter nog afwachten of het protest ook kan leiden tot een echte verandering. ‘Het huidige beleid gaat niet in de goede richting, dus we hopen dat de leden van het Europees Parlement niet alleen willen luisteren, maar ook echt rekening willen houden met onze eisen,’ aldus Gater.

De voedselmars was een initiatief van ARC2020, European Coordination Via Campesina, European Milk Board, Friends of the Earth Europe, IFOAM EU Group, Meine Landwirtschaft, Group PAC2013 en Slow Food. In totaal waren meer dan honderd organisaties uit twintig landen betrokken.

Nelle Lauwerysen

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?