In de landen van de Europese Unie staat nu minstens 100 GigaWatt (GW) aan geïnstalleerd vermogen windenergie. Dat meldt de Europese Wind Energie Associatie (EWEA) die spreekt van het bereiken van een mijlpaal.
100 GW windenergie levert evenveel elektriciteit als nodig is voor het totale jaarverbruik van 57 miljoen huishoudens. Volgens EWEA staat dat gelijk aan de elektriciteitsproductie van 39 kerncentrales. “Per jaar zou 72 miljoen ton kolen verbrand moeten worden om de jaarlijkse Europese productie aan windenergie te evenaren. Om al die kolen per trein te vervoeren, zouden 750.000 wagons nodig zijn, met een gezamenlijke lengte van 11.500 kilometer – de afstand van Brussel naar Buenos Aires,” aldus Christian Kjaer, directeur van EWEA.
In Nederland staat nu ongeveer 2.250 MW op land en 228 op zee. De overheid streeft naar 6.000 MW op land in 2020. ”Maar daar moet nog flink werk van gemaakt worden”, meent Ton Hirdes, directeur van de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA), “De markt is er klaar voor, maar de overheid moet eerst duidelijk maken waar die windturbines mogen komen. Rijk en provincies hebben daarover verschil van mening.”
Hirdes: “Het nieuwe kabinet moet het kabinet van de grote uitrol worden van wind op land en wind op zee. Feitelijk moet per jaar minstens 500 MW op land worden vergund om de doelstelling te halen. En bouwen op zee, met z´n grote economische potentie voor de Nederlandse offshore industrie, moet weer kansen krijgen.”
EWEA voorspelt dat er tegen 2020 meer dan een half miljoen mensen tewerkgesteld zullen zijn in de sector, en tegen 2030 zelfs bijna 800.000.
Enkele recente nieuwe windparken in Nederland:
• Windpark Oldebroekertocht 28 MW, Dronten van Raedthuijs (verving 18 MW);
• Windpark Neer 9,2 MW, Neer (Noord-Limburg) van Zuidenwind;
• Windparken Tolhuislanden en Nieuwleusen–West, bij Zwolle en Dalfsen, 20 MW.
In Nederland staan enkele grote windparken op stapel, te weten Nooroostpolder (tot 450 MW) en Zuidlob (122 MW), beide in Flevoland. Ook wordt gewerkt aan ruim 700 MW wind op zee, ten noorden van de Wadden en voor de Hollandse Kust. Het Offshore windpark Anholt met 400 MW voor de Deense kust is een van Europa´s grootste recente windparken.
De plaatsing van de eerste 10 GW kostte de Europese windenergiesector ongeveer twintig jaar. Er was slechts 13 jaar nodig voor de volgende 90 GW. De helft van de totale Europese capaciteit aan windenergie is geïnstalleerd in de afgelopen zes jaar.
Reageer op dit bericht