RSS

Greenpeace zet overtollige windenergie om in waterstofgas

do, sep 27, 2012

Wetenschap en Natuur

De Duitse afdeling van Greenpeace heeft een proefproject opgezet om overtollige energie uit windenergie om te zetten in waterstofgas.

Een van de uitdagingen met sommige duurzame energiebronnen zoals windenergie is dat de stroomproductie afhankelijk is van het weer. Op sommige momenten wordt er dan ook teveel energie geproduceerd en dat is een probleem voor het stroomnet.

Greenpeace Energy, dat een windmolenpark beheert ten zuiden van Hamburg, wil daar iets aan doen door de overtollige energie om te zetten in waterstof. Voor de productie van waterstof uit water is veel energie nodig, en daar is de overtollige windenergie perfect van pas. Naast het windmolenpark wordt nu een elektrolyse-installatie gebouwd waar waterstof geproduceerd kan worden. Tegen eind 2013 moet de installatie waterstof produceren.

Gasunie Deutschland, de netbeheerder van meer dan 3000 kilometer aan gasleidingen in Noord-Duitsland, is bereid het waterstofgas via het hogedruknetwerk te vervoeren. Het wordt vermengd met het conventionele aardgas en komt zo bij de klant terecht.

Greenpeace Energy is ervan overtuigd dat waterstof veel capaciteiten heeft als energiereserve om productiepieken en –dalen van hernieuwbare energie op te vangen. De meeste westerse landen zoals Duitsland beschikken al over een leidingstelsel voor gas en hebben een overschot aan opslagcapaciteit.

Bovendien is waterstof erg flexibel in gebruik: het kan langdurig opgeslagen worden en op ieder tijdstip opnieuw gebruikt worden in geavanceerde elektriciteitscentrales om elektriciteit op te wekken. Het kan ook vermengd worden met conventioneel gas, zoals in het proefproject, of rechtstreeks als brandstof in voertuigen gebruikt worden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Arthur Vermeulen:

    “Overtollige windenergie”? Da’s oud denken vanuit het paradigma dat een fossiele energiehuishouding de norm is. Als je een duurzame energiehuishouding als uitgangspunt neemt, sla je geen windenergie op maar overtollige fossiele energie uit must run centrales. Behalve natuurlijk als je met duurzaam meer produceert dan op dat moment nodig.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?