KLM zal vanaf eind 2013 alle vluchten die vertrekken vanuit Amsterdam plofkip-vrij maken. In alle maaltijden wordt de plofkip vervangen door kip met één Beter Leven ster, zo liet KLM aan Wakker Dier weten. Ook serveert KLM met ingang van vandaag alleen nog sterkip in de Business Class. Wakker Dier is blij met het bevlogen besluit van KLM. “We hopen dat het begrip plofkip-vrij zo de hele wereld overvliegt!”
Wakker Dier startte in januari haar plofkipcampagne, met een brief aan meer dan 40 bedrijven die gezamenlijk meer dan 100 miljoen plofkippen per jaar verbruiken. Diverse A-merken stappen over op kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming, zoals Unilever, Wagner Pizza, Olvarit, Johma, Struik en Domino’s Pizza. Nu sluit KLM zich bij deze bedrijven aan.
De stap van KLM valt binnen een groter plan van KLM om de catering duurzamer te maken. In juni gaf het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) aan dat de plofkip niet langer acceptabel is en dat de supermarkten in 2020 voor al het verse vlees plofkip-vrij proberen te zijn. Die toezegging is echter meer een vertragingstactiek dan een serieuze stap. In augustus zegde supermarkt Deen toe de plofkip volledig in de ban te doen. En ook de Coop doet dit voor een belangrijk deel van haar assortiment. Wakker Dier blijft campagne voeren tegen achterblijvende supermarkten en A-merken, zoals Albert Heijn en Jumbo.
Plofkip
Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, de plofkip, het slechtst op dierenwelzijn. De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. In zes weken tijd groeien plofkippen van 50 gram uit naar een gewicht van 2,2 kilo. Dit is vier keer sneller dan in 1950. Door deze zeer snelle groei, voornamelijk bereikt door eenzijdig doorfokken, lijden de dieren aan pijnlijke aandoeningen en ziektes en wordt hun welzijn ernstig aangetast. De groei van de poten, skelet, hart en longen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg. Plofkippen leven met ongeveer 20 anderen op één vierkante meter in dichte stallen. Omdat ze continu in hun eigen uitwerpselen staan, krijgen zij veel last van pijnlijke, open zweren aan hun pootjes en op hun borst.
De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. Vlees van langzamer groeiende kippen kost circa 4,8 cent per kipfilet meer. Deze kippen hebben nauwelijks tot geen last van bovenstaande welzijnsproblemen en veel minder antibiotica nodig.
Kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming groeit langzamer, heeft meer ruimte met een overdekte uitloop en heeft haast geen last van voetzweren en borstblaren.
Reageer op dit bericht