De helft van de consumenten is bereid meer te betalen voor fairtrade producten. Een op de vijf wil meer betalen voor groene stroom. Ondanks de koopkrachtdaling van de laatste jaren stijgt de betalingsbereidheid. Vier op de tien consumenten wil een meerprijs neerleggen voor biologische of lokaal gemaakte producten.
Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag (pdf) van afgelopen week onder gemiddeld 62.100 respondenten per dag.
De meerwaarde van eerlijke handel
De bereidheid van consumenten om meer te betalen is bij fair trade producten groter dan bij biologische of lokaal gemaakte producten. De helft (49%) van de ondervraagden is bereid voor fair trade meer te betalen. Voor biologische en lokaal gemaakte producten gaat het om vier op de tien (42% en 38%). Een op de vijf (22%) ondervraagden wil meer betalen voor groene stroom.
Opmars betalingsbereidheid fair trade en groene stroom
De animo om extra te betalen voor fair trade producten is gestegen ten opzichte van twee jaar geleden van 44% naar 49% van de ondervraagden. Dat is opvallend in een reeks van jaren waarin de gemiddelde koopkracht is gedaald. Zo bezien lijkt fair trade niet een luxe waarop als eerste bespaard wordt. Ook de betalingsbereidheid voor groene stroom neemt toe ten opzichte van twee jaar geleden. In 2010 wilde 19% geld bijbetalen voor groene stroom, nu gaat het om 22%.
Meer betalen voor lokaal product
Vier op de tien (38%) ondervraagden is bereid meer te betalen voor lokaal gemaakte producten. De motivatie achter de aanschaf van lokaal product kan zijn om de plaatselijke economie te steunen. Een andere reden kan zijn om de carbon footprint te verkleinen omdat er minder energie voor vervoer nodig is. Toch is het vervoer niet iets om je op blind te staren. Soms wordt het lokaal product met meer fossiele energie geproduceerd dan een buitenlands product.
Reageer op dit bericht